515211 - Klein Jagtlust
Bij Koningin Julianaweg 73, 8453 WH te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 8: TUINMANSWONING.

De vóór 1876 door de Leeuwarder architect J.I. Douma ontworpen tuinmanswoning ten oosten van Klein Jagtlust bestaat uit één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. De drie traveeën brede voorgevel is gepleisterd en uitgevoerd met een voor Douma kenmerkende decoratie met hoeklisenen en een klimmend boogfries langs de dakrand. Het zolderraam is uitgevoerd als een gekoppeld rondboogvenster. De overstekende dakrand is versierd met een makelaar en ajour snijwerk in de top. De eenvoudige, gepleisterde achter- en zijgevels hebben een onregelmatige vensterindeling.

De TUINMANSWONING is van belang:

- vanwege de functionele en ornamentele waarde voor de buitenplaats;

- vanwege de zorgvuldige architectonische vormgeving;

- als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een tuinmanswoning in het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)