Dieren T 818
Bij Landgoed Middachten 3, 6994 JC te De Steeg

Omschrijving onderdeel 11.

De op rechthoekige grondslag opgetrokken, bakstenen ORANJERIE uit het begin van de 19de eeuw bestaat uit een bouwlaag met een kroonlijst aan drie zijden onder een met gesmoorde oud Hollandse pannen bedekt schilddak. De achtergevel wordt gevormd door de tuinmuur. In de voorgevel bevindt zich een dubbele toegangsdeur met bovenlicht, geflankeerd door vijf grote meerruitsvensters waarvan het bovenste gedeelte voorzien is van scharnieren zodat deze naar binnen opengeklapt kunnen worden. In de oostgevel bevindt zich een groot meerruitsvenster. De oranjerie is a-symmetrisch in het tuinplan opgenomen. De oorzaak hiervan is dat Poortman in zijn ontwerp een vergroting van de oranjerie in gedachten had en daar ook zijn tuin op aangepast heeft. De uitbreiding is niet gerealiseerd.

ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom