515254 - Loon op Zand
Loon op Zand E 4674
Bij Kasteellaan 17, 5175 BC te Loon op Zand

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIZEN en GRACHTMUUR; symmetrisch links en rechts de binnenplaats afsluitend twee eenvoudige bouwhuizen op rechthoekige plattegrond; witgeschilderde baksteen, één laag onder schilddaken met gemengd rode en grijze pannen; oorspronkelijk geen dakgoten; linker bouwhuis met grote ronde koetspoort; elk bouwhuis heeft aan de binnenplaatszijde een vanuit de gevelmuur doorlopende dakkapel met zadeldakje (type Vlaamse gevel); meerlichtvensters; de korte gevels aan de kasteelzijde vormen bouwkundig één geheel met de grachtmuur, die de binnengracht aan de noordzijde begrensd; verder hebben binnen- en buitengrachten gewonen aarden oevers; het middenstuk van de grachtmuur dient als bruggenhoofd van de toegangsbrug (zie onder 4); de grachtmuur loopt als borstwering slechts enkele decimeters door boven het maaiveld van de binnenplaats; eertijds op de borstwering een hekwerk.

BOUWHUIZEN en GRACHTMUUR van algemeen belang

- vanwege de ouderdom