512320 - Kerkcomplex Odulphus
Bij Hoofdstraat 35, 5683 AC te Best

Inleiding

BEELD van de H. Odulphus uit ca. 1911. Het beeld van Franse kalksteen stond voor 1960 in de topgevel van het gesloopte parochiehuis Odulphus rechts van de pastorie.

De H. odulphus is volgens de overlevering geboren in Best. Het beeld is vermoedelijk gemaakt door beeldhouwer J. Custers uit Stratum.

Omschrijving

Het beeld is een staande figuur in toga met op het hoofd een bonnet, in de rechterhand een kruisvormige staf en links een appel. Het geheel op een gemetselde taps toelopende vierkante sokkel op gemetselde trede.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel

Custers, J. ; Noord-Brabant