Dieren T 777
Smidsallee 18, 6994 BJ te De Steeg

Omschrijving onderdeel 28.

Op een terp gebouwde laat 19de-eeuwse RENTMEESTERSWONING in Engelse landhuisstijl door architect W.S. Weatherley. Het rentmeestershuis is samengesteld uit een hoofdgedeelte op rechthoekige plattegrond dat drie verdiepingen onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseind bevat. Op de nok twee gemetselde schoorstenen en halfronde dakkapellen in het dakschild. Tegen het middendeel aan de voorzijde een lage aanbouw voorzien van een riet gedekt schilddak. Het risalerende middendeel van deze aanbouw is van een topgevel met houten vakwerk voorzien en herbergt de toegangsdeur tot de woning onder een houten luifel, gedragen door twee consoles en met drieruits bovenlicht. Aan weerszijden van de deur een smal langgerekt venster en een meerruitsvenster in de zijvlakken. In de topgevel een meerruitsvenster. Tegen de achterzijde is eveneens een lage aanbouw met rieten schilddak aangebracht. Het middendeel van deze aanbouw is uitgebouwd met een op het dakschild aansluitend, nog lager gelegen, schilddak waarin een dakkapel met boogvenster onder een ronde rieten kap is opgenomen, alsmede twee dakkapellen onder met riet gedekte zadeldakjes in het hoger gelegen dakschild. Regelmatige indeling van meerruitsvensters met luiken in de zijgevels; tegen de linker zijgevel een serre.

RENTMEESTERSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom