Dieren T 818
Landgoed Middachten 5, 6994 JC te De Steeg

Omschrijving onderdeel 32.

Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibos ligt een 19de-eeuwse hallehuisboerderij met middenlangsdeel op een bouwplaats die al in 1429 wordt vermeld. De bakstenen boerderij is opgetrokken op rechthoekige grondslag en heeft één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannengedekt wolfdak met windveren langs de dakrand. Ter plaatse van het voorhuis is het dak opgewipt. Het voorhuis heeft op de daknok en in het linker dakschild een gemetselde schoorsteen. In de voorgevel met gepleisterde plint bevindt zich een excentrisch geplaatste toegangsdeur met zesruits bovenlicht met links daarvan een negenruits schuifvenster en rechts drie twaalfruits schuifvensters met luiken; op de verdieping een stolpvenster. Alle vensters zijn voorzien van luiken die in de kleuren wit en rood geschilderd zijn. De linkerzijgevel heeft in het voorhuis een achtruitsvenster met luiken en aansluitend de door muurdammen gelede gevel van het achterhuis met vier getoogde gietijzeren stalvensters. In de rechter zijgevel van het achterhuis bevinden zich twee kelderlichten, meerruitsvensters en drie horizontaal in tweeën gedeelde mestdeuren, afgewisseld met vier getoogde gietijzeren stalvensters. de achtergevel heeft een symmetrische indeling met in het midden dubbele, getoogde deeldeuren, geflankeerd door een gietijzeren rondboogvenster met roedeverdeling en een getoogde houten mestdeur.

BOERDERIJ 'GOTINKS GOED' behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Boerenweg