Dieren T 818
Bij Landgoed Middachten 7, 6994 JC te De Steeg

Omschrijving onderdeel 33.

Aan de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibosch, behorend tot de niet voor bescherming in aanmerking komende boerderij Wolfstege, ligt een SCHAAPSKOOI. Hoewel de kooi getekend staat op de kadastrale kaart van 1832 lijkt de huidige vorm van het eind van de 19de eeuw te dateren. De op achtzijdige grondslag opgetrokken kooi heeft in kruisverband gemetselde gevels, waarvan de lange gevels met steunberen zijn versterkt en de korte gevels iets hoger zijn opgetrokken met een driezijdige beëindiging. In beide kopse gevels een dubbele, recht afgeslotn houten deur. De houten opbouw met afgeschuinde hoeken heeft een met oud Hollandse pannen gedekt wolfdak met afgeschuinde vlakken en afgesloten door met riet gedekte nokvorsten.

SCHAAPSKOOI behorend tot de historische buitenplaats Middachten van algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Boerenweg, verbindingsweg tussen Middachten en de Eikenstraat in Ellecom (oorspronkelijk deel uitmakend van de weg van Arnhem naar Zutphen)

- vanwege de ouderdom in combinatie met de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik

- van typologisch belang als goed voorbeeld van een 19de-eeuwse schaapskooi