Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515272
Complexnummer
515271 - De Bonenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82924/153
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Heerde B 2536
Bonenburgerlaan 41, 8181 HC te Heerde

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Het hoofdgebouw is gelegen in de zuidoost hoek van een eiland dat aan drie zijden wordt omgeven door een gracht en aan de oostzijde door de Grift. Het bestaat uit een kelderverdieping, een begane grond en schilddaken met schoorstenen. De in oorsprong 18e eeuwse vijf traveeën brede voorgevel is gepleisterd en wordt door pilasters geleed, die de kroonlijst dragen. Het attiek is bij de restauratie opnieuw aangebracht. De drie middelste traveeën zijn verhoogd tot een verdieping. In de middelste travee bevindt zich de toegangsdeur met daarboven een balkom en ervoor een bordestrap. De vensters bevatten 19e eeuwse roedeverdeelde schuiframen. De beide zijgevels zijn eveneens gepleisterd, de linker zijgevel is nagenoeg blind, de rechter vertoont een onregelmatige vensterindeling. In de bakstenen achtergevel komt het heterogene karakter van het huis tot uiting. Duidelijk zijn de twee ten opzichte van elkaar verspringende bouwdelen te zien. In het rechter deel de jaartalankers 1633. Ook hier bevinden zich roedeverdeelde schuiframen. In het inwendige van het huis wordt nog steeds het hoogteverschil tussen de vloeren aangetroffen als gevolg van de ontstaansgeschiedenis van een viertal bouwdelen. Boven de begane grond van het oudste deel zijn de balkagen nog aanwezig. Een ander opvallend element is de monumentale gang op de begane grond.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW is van belang:

- vanwege de nog afleesbare totstandkoming van het huis door de eeuwen heen in combinatie met de architectuur van de voorgevel;

- vanwege de beeldbepalende ligging.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515271. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing