515277 - Pastorie-complex
Uithuizen E 3878
Bij Hoofdstraat-West 83, 9981 AB te Uithuizen

Omschrijving

De TUIN (omstreeks 1864, Engelse landschapsstijl) gelegen achter de pastorie is langgerekt van vorm en opgebouwd uit ovale en niervormige vlakken. In het noordelijk deel zijn twee ovale gazons achter elkaar geplaatst, in het eerste centraal een rond bloemperk; in het tweede niervormige bloemperken. In het zuidelijk deel ligt een niervormige vijver met rondom struiken en boombeplanting; aan de oost- en zuidzijde een rode beuk en aan de westzijde een treurwilg. Achter de vijver bevinden zich fruitbomen, afgesloten door een rij esdoorns. In het achterste deel, dat omhaagd is, ligt een bergje. De paden lopen langs en rondom bovengenoemde elementen. Aan de zuidzijde loopt een pad dat toegang verschaft tot het achtergelegen kerkhof.

Tuin van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuin behorende bij een pastoriecomplex uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de voor de Engelse landschapsstijl kenmerkende vormgeving

- vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid