515281 - Huize Tocama
Uithuizen H 60
Bij Dingeweg 3, 9981 NC te Uithuizen

Omschrijving

Aan de Dingeweg gelegen HEKPIJLERS uit omstreeks 1900, die de toegang naar het achtererf van de boerderij markeren. De gepleisterde pijlers hebben een vierkante grondslag en staan op een rechthoekige basis. Als beëindiging hebben ze een afdekplaat met koepeldakje, bekroond door een op een voetstuk geplaatste bol. Op de linker pijler staat in goudkleurige letters: Huize, en op de rechter: Tocama. Het beweegbare smeedijzeren hek tussen de pijlers is vernieuwd. Bij de entree aan de Borgweg staan identieke pijlers; ze zijn een kopie, gemaakt omstreeks 1995 en vallen derhalve buiten de bescherming.

Twee hoofdpijlers aan de Dingeweg van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de boerderij