515290 - Aanjaagstation Usquert
Usquert E 617
Streeksterweg 81, 9988 RB te Usquert

Omschrijving

Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters met ijzeren roedenverdeling onder een strek.

Aan de voorgevel (zuidzijde) drie staande vensters en in de top een rond venster met ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag.

Aan de westzijde twee openslaande opgeklampte houten deuren, waarin centraal een rond venster, onder een strek en een niet-origineel venster (vroeger deur). Aan de rechterzijde een venster en de entree, bestaande uit een houten deur waarin glas onder een strek; gemetselde stoep. Aan de linkerzijde in de krimp twee houten opgeklampte deuren.

In de beschoten top van de achtergevel (noordzijde) een opgeklampte houten deur, waarboven een katrol. Aan de linkerzijde een gemetselde muur, waarin een houten deur met ijzeren gehengen, die het pompgebouw met het kantoor verbindt.

In de oostgevel rechts vier staande en drie liggende vensters; links een smal en een klein verticaal vensters.

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een kantoorgebouw uit 1941-43 in de provincie Groningen waarin Delftse School elementen zijn te herkennen

- vanwege de sobere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur