515290 - Aanjaagstation Usquert
Usquert E 617
Bij Streeksterweg 81, 9988 RB te Usquert

Omschrijving

Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen onder een samengestelde kap waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door staande vensters onder een strek en ronde vensters met rondom een rollaag, beide met ijzeren roedenverdeling.

Aan de voorgevel (westzijde) twee houten opgeklampte deuren onder een strek waarin centraal een rond venster en waarvoor een gemetselde stoep; in de top een rond venster.

Centraal in de noordgevel een risalerende topgevel waarin drie staande vensters en in de top een rond venster; ijzeren ladder. In de oostgevel een rond venster. In de zuidgevel drie staande en twee ronde vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de ijzeren spantconstructie, de twee compressoren en windketels en de drie pompen.

Pompgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een pompgebouw uit 1941-43 in de provincie Groningen waarin Delftse School elementen zijn te herkennen

- vanwege de sobere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur