Warffum C 2926
Oosterstraat 8, 9989 AD te Warffum

Inleiding

Voormalig WEEGBRUGHUIS met WEEGBRUG gebouwd in 1925/26 in opdracht van de Coöperatieve Weegbrug-Vereeniging te Warffum. Hiervoor kocht de vereniging in 1925 een stuk grond aan van R. Clevering. Het geheel is ontworpen door bouwkundige A. Lanting uit Warffum. In het weegbrughuis bevonden zich een kantoor en een kelder waarin de brug is geïnstalleerd. In 1964 werd de weegbrug verkocht omdat de oprit naar de brug voor de steeds langer wordende vrachtwagens te krap werd. De weeginrichting is weggehaald en nu heeft het gebouw de functie van werkplaats.

Het opvallende gele houten gebouw ligt in de bocht van de Oosterstraat op een ruime kavel grond. Een betonpad loopt naar de entree en gaat aan de andere zijde over in een smal paadje naar de oprit van de ernaast liggende woning Oosterstraat 4. Het is het enig overgebleven weegbrughuis van dit type in de provincie Groningen.

Omschrijving

WEEGBRUGHUIS met aankapping opgetrokken in hout onder een zadeldak. Het zadeldak dat is gedekt met een cementpan, heeft strakke windveren en een (nieuwe) bakgoot. In beide kopgevels, waarvan de topgevels iets overkragen, bevindt zich een hoge vierdelige, opgeklampte deur met daarbinnen een kleine deur. In de aankapping, midden achter de zuidoostgevel, bevinden zich twee houten vensters met roedenverdeling, die afsluitbaar zijn met een houten luik.

In het INTERIEUR is een kelder van gewapend beton aangelegd waarin de weegbrug is verzonken. De kantoorruimte in de aankapping is middels een schot van de weegruimte afgescheiden en heeft een houten vloer.

Voormalig weegbrughuis met weegbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een overkapt type weegbrug uit 1925