Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
515333
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
7647/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Het Hogeland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Uithuizen
X-Y coördinaat: 
240317 - 603236

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

MIDDENSTANDSWONING met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1929 voor de heer H. Hoff Sr. vertoont kenmerken van de Amsterdamse School stijl. De ontwerper B. Jager, gemeente-architect van Uithuizen, heeft in deze streek, gebruik makend van diverse stijlen, veel gebouwd.

Het pand is gelegen in het centrum van Uithuizen direct aan de openbare weg. Aan de achterzijde bevindt zich een langwerpige tuin.

Omschrijving

De twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde MIDDENSTANDSWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragend plat dak; rechthoekige houten goot. Boven de vensters, waarin of alleen gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten of in het gehele of een deel van het venster, bevindt zich een decoratieve bakstenen band.

Aan de voorgevel (westzijde) bevindt zich op de linkerhoek een ronde uitbouw die boven het dakvlak uittorent, dat wordt beëindigd door drie decoratieve banden van rood geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en geleed door staande vensters. Behalve het trasraam springt het naastliggende geveldeel terug. De ruimte tussen trasraam en wand wordt opgevuld door een gemetselde bloembak. Dit geveldeel wordt verder geleed door een twee-delig staand venster onder een uitkragende betonnen latei met boven- en zijlichten, waarboven een vooruitspringend gemetseld balkon op een uitkragende betonnen vloer; twee openslaande deuren, waarin glas, onder een decoratieve bakstenen band die doorloopt over het gehele gevelvlak. Het rechter geveldeel staat op het trasraam en heeft twee boven elkaar geplaatste liggende vier-delige vensters, afgezet door hoekblokken van grindbeton. Ook hier bedekt de decoratieve bakstenen band het gehele geveldeel.

In de noordgevel bevindt zich centraal de entree in een portiek waarin een gelakte houten deur die wordt omlijst door twee halfronde bakstenen pilasters waarop een uitkragende grindbetonnen luifel rust; twee treden hoge granieten stoep. De gevel wordt geleed door decoratieve bakstenen banden en staande vensters die a-symmetrisch in het vlak zijn geplaatst.

In de achtergevel (oostzijde) bevindt zich rechts een uitstekend geveldeel waaraan de schuur is vastgebouwd. Aan de linker zijkant zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een twee-delig venster met boven- en zijlichten met roedenverdeling. In het linker geveldeel een inpandig terras, omsloten door een gemetseld muurtje dat tevens fungeert als bloembak; twee openslaande houten terrasdeuren met boven- en zijlichten. Boven het terras een uitkragend balkon op een betonnen vloer die aan de linkerzijde wordt gedragen door een vierkanten bakstenen pijler en rechts uitmondt in de gevel van de schuur; gemetselde borstwering; twee openslaande houten deuren met zij- en bovenlichten.

De zuidgevel heeft aan de voorzijde twee twee-delige vensters.

De aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragend plat dak; rechthoekige houten goot; halverwege in de gevels een decoratieve bakstenen band. In de noordgevel bevindt zich een houten deur waarvoor een bakstenen stoep; in de oostgevel een twee-delig liggend en twee twee-delige staande vensters; links in de zuidgevel een houten deur en twee drie-delige staande vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer de schouw en de suitedeuren met glas-in-lood, in de salon de schouw en in de hal de houten trap.

Waardering

Middenstandswoning met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een middenstandswoning uit 1929 in de provincie Groningen met Amsterdamse School elementen

- vanwege de bijzondere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de grote samenhang tussen interieur en exterieur

- als representatief voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect B. Jager.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMennonietenkerkstraat89981 BBUithuizen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
UithuizenE1934

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Middenstandswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929exactvervaardiging