Uithuizermeeden D 2866
M.H. Trompstraat 13, 9983 PN te Roodeschool

Inleiding

Voormalig WOONHUIS met BAKKERIJ en WINKEL en aangebouwde SCHUUR, gebouwd in 1934 in opdracht van W. Pieterman uit Roodeschool. Het ontwerp en de uitvoering zijn van de firma Baar en V.d. Woude uit Roodeschool. Het pand is in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken. In 1949 werd de aangebouwde schuur vergroot tot garage, waarin de bestelauto voor bakkerswaren kon worden gestald. Aan de achterzijde van het complex staat een vrijstaande schuur met stal, die wegens onvoldoende kwaliteit buiten de bescherming valt. Het pand dat nu als woning in gebruik is heeft een kleine voortuin die van de straat wordt gescheiden door lage bakstenen pijlers verbonden door buizen en een beweegbaar hekje. Het geheel is markant gelegen in de as van de Ripperdahof die uitkomt op de M.H. Trompstraat.

Omschrijving

Voormalig WINKEL-WONING opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen. Het deels onderkelderde pand heeft een samengesteld dak, deels plat met mastiek en deels een schilddak met rechthoekige goot en gedekt met een zwarte tuile du nord en een zwarte muldenpan (achterzijde). Het gedeelte met het platte dak, waarin de winkel is ondergebracht, is twee bouwlagen hoog en heeft op de verdieping siermetselwerk van gesinterde baksteen en betondecoratie. Aan de linkerzijde wordt het platte gedeelte gemarkeerd door een vanaf de begane grond opgemetselde schoorsteen van gesinterde baksteen. De schoorsteen heeft bovenin twee horizontaal geplaatste, decoratieve betonnen platen en is aan de voorkant voorzien van onder elkaar geplaatste, betonnen letters die het woord BAKKERIJ vormen. Aan de voet van de schoorsteen is een bloembak gemetseld. De entree tot de winkel bevindt zich in de zuidoostgevel en bestaat uit een portiek met winkeldeur (niet origineel) en gemetselde stoep (twee treden), dat samen met het aangrenzende, driezijdige winkelraam met door roeden ingedeeld bovenlicht, wordt afgesloten door een gepleisterde betonnen luifel. De hoeken van het winkelvenster worden gemarkeerd door zwart gelakte stalen "pilasters". Op de verdieping bevindt zich een groot hoekvenster met aan weerszijden een openslaand zijlicht. Het één bouwlaag hoge gedeelte links van de entree heeft een venster met twee zijlichten en een hoger geplaatst venster met één zijlicht onder een gepleisterde latei. De latei loopt door om de hoek waar hij in de noordoostgevel eenzelfde venster afsluit. Aan deze gevel bevindt zich een platte aanbouw, die aan de zuidoostzijde een venster met horizontale roedenverdeling heeft, aan de noordoostzijde een venster met twee zijlichten, ook met horizontale roedenverdeling en aan de noordwestzijde een opgeklampte deur met een door roeden verdeeld zijlicht. In de noordwestgevel bevinden zich twee kleine vensters en in de aankapping een deur met bakstenen stoep tussen twee zijlichten met roedenverdeling, waarvan het linker een hoekvenster vormt met het venster aan de noordoostzijde. Links van de deur een verdiept keldervenster met bakstenen muurtje rondom, dat ook een hoekvenster vormt met dat aan de noordoostzijde. In het dakvlak van de noordwestgevel een hoog opgemetselde schoorsteen en een platte houten dakkapel met drie ramen. De zuidwestgevel heeft op de begane grond een staand venster en een venster met zijlicht, die worden verbonden door een gepleisterde latei, en in de topgevel met wolfeind en vlechtwerk een smal hoekvenster.

Aan de noordwestzijde is een SCHUUR/GARAGE gebouwd opgetrokken in rode baksteen onder een plat dak. De schuur heeft aan de noordoostzijde een opgeklampte deur met samengesteld zijlicht met roedenverdeling en een tweeruits venster, aan de noordwestzijde een garagedeur (oorspronkelijk een schuifdeur) en aan de zuidwestzijde een tweeruits venster en een driedelig venster met roedenverdeling.

Het INTERIEUR is qua indeling nog grotendeels intact.

Waardering

Winkel-woning met bakkerij en aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als gaaf voorbeeld van een dorpswinkel uit de jaren dertig van de 20ste eeuw

- vanwege de opvallende "timmermansarchitectuur" in een variant op de Amsterdamse Schoolstijl