Usquert D 1098
Tegenover Westerhornseweg 13, 9988 NT te Usquert

Inleiding

OPHAALBRUG uit de tweede helft van de 19de eeuw over de Usquerdermaar. De brug heeft heel vroeger waarschijnlijk bij boerderij "Grote Kruisstee" behoord en is aangelegd om het bij de boerderij behorende land aan de andere zijde van het water te kunnen bereiken. In 1877 zijn de hameigebinten van de brug hersteld door het Waterschap Hunsingo, dat hem toen in zijn bezit had. Uit archiefgegevens van het Waterschap blijkt dat de brug er in 1866 ook al lag.

De brug die vlakbij het haventje van Usquert ligt vormt een markeringspunt aan de Westhornseweg.

Omschrijving

OPHAALBRUG met houten hameipoort en een ijzeren opengewerkte balans, die wordt gekoppeld door diagonaalstaven en een ijzeren dwarsbalk. De hameistijlen worden ondersteund door vier ijzeren langsschoren. Het val, bestaande uit houten planken op een twee ijzeren I-balken hangt met twee hangstangen aan de balans en wordt met een slinger via een katrol omhooggehaald. De brug heeft twee houten planken als brugleuning en landhoofden van beton.

Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ophaalbrug met houten hameipoort