Usquert D 793
Stationsstraat 2, 9988 RP te Usquert

Inleiding

Een jaar na de opening van de spoorlijn Sauwerd-Roodeschool werd in 1895 tegenover het station het voormalige HOTEL De Landbouw geopend. Het in een stijl met elementen van Overgangsarchitectuur opgetrokken pand met aangebouwd WOONHUIS met DOORRIT en aangebouwde SCHUUR was oorspronkelijk symmetrisch van opzet. Vermoedelijk is in de jaren 1920/30 het pand uitgebreid met een zijvleugel in dezelfde stijl waarin zaalruimte werd ondergebracht. Bijzonder is dat ondanks het feit dat het pand sinds 1978 niet meer in gebruik is als hotel, de gelagkamer nog in vrijwel originele staat aanwezig is.

Het voormalige hotel is markant gelegen op de hoek van de Stationsstraat en de Boermanjeweg aan het spoor. Het station is in 1972 afgebroken en vervangen door een abri.

Omschrijving

Voormalig HOTEL met woonhuis opgetrokken in een roodbruine baksteen verlevendigd met kalkzandstenen gevelbanden onder een samengesteld zadeldak gedekt met leien (niet origineel). Het dak wordt gesierd door decoratieve gootlijsten en windveren met makelaars en heeft een met koper omhulde schoorsteen op de nok. T-vensters onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen van kalkzandsteen en een boogtrommel gevuld met rode baksteen en kalkzandsteen geleden de gevels.

De hoofdentree bevindt zich aan de zuidzijde in een aangebouwde serre van hout onder een lessenaarsdak. De serre die een rood bakstenen trasraam heeft, heeft aan de voorzijde een schuifdeur met aan weerszijden een driedelige raampartij (oorspronkelijk met roedenverdeling) met als bovenlicht ruitvormige glasruiten binnen decoratief houtwerk, en aan de beide zijkanten een driedelige raampartij, met eronder een getoogde kelderopening. Boven de entree de naam "Huize De Landbouw" (oorspronkelijk "Hotel De Landbouw"). Twee T-vensters flankeren de serre. In het dakvlak boven de entree een dakkapel van roodbruine baksteen met kalkzandstenen gevelband onder een zadeldak met decoratieve windveer en makelaar. In de dakkapel een openslaand venster met twee zijlichten onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen van kalkzandsteen en een boogtrommel met gekleurde baksteen. De topgevel aan de zuidzijde heeft onderin twee T-vensters en bovenin twee T-vensters samengevat onder één segmentboog met trommel; voor de vensters oorspronkelijk een balkon zoals aan de oostgevel. De oostgevel heeft dezelfde indeling alleen is er voor de twee T-vensters in de top een klein houten balkon met opengewerkt hekwerk geplaatst, steunend op drie consoles. In de westgevel bevinden zich een T-venster en openslaande deuren met gemetselde stoep en in de noordgevel een T-venster.

Het aan de noordzijde aangebouwde WOONHUIS met DOORRIT heeft een zadeldak gedekt met dakpanplaten (niet origineel), een nieuwe bakgoot en strakke windveren. De oostgevel heeft twee T-vensters, dubbele schuurdeuren, een trekautomaat (na-oorlogs) en in de top een T-venster met glas-in-lood bovenlicht met aan weerszijden een kleinere versie, alle onder een segmentboog met boogtrommel als bij het hotelgedeelte. In de noordgevel, die wordt geleed door gemetselde pilasters bevinden zich drie ijzeren roosvensters, grote dubbele schuurdeuren en een deur met bovenlicht. De westgevel heeft een glasdeur met bovenlicht en in de top een ijzeren rondvenster. In de hoek die het woongedeelte aan de westzijde maakt met het hotel bevindt zich een platte uitbouw met goot op klossen, waarin een deur (westzijde) en twee kleine houten vensters (noordzijde).

Ten noordwesten van het woonhuis/doorrit een PAARDENSCHUUR die deels uit hout (zuid- en oostgevel) en deels uit rode baksteen is opgetrokken. Het zadeldak met bakgoot en strakke windveren is gedekt met dakpanplaten (nieuw). De zuidgevel heeft diverse vensters en een opgeklampte schuurdeur; de oostgevel heeft dubbele schuurdeuren met ruitvormige kijkgaten erin en dubbele schuurdeuren met een onderdeur; de noordgevel heeft een vijftal kleine vensters; de westgevel een opgeklampte schuurdeur onder een rollaag, twee getoogde halve ijzeren zesruits vensters en een ijzeren roosvenster in de top.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de gelagkamer met de beide dubbele paneeldeuren met deurlicht naar de serre, het balkenplafond, de houten vloer, de ovaalvormige houten tapkast met bijbehorende wandkast met spiegel, de houten spoelbak met zinken bak en houten rooster, het zinken advertentiebord, de deur met deurlicht met roedenverdeling en café erop geschilderd naar de gang; de originele paneeldeuren met architraven in de gang; de alkoven en de vergaderzaal op de verdieping. In de paardenschuur zijn nog de oorspronkelijke hengstenhokken bewaard.

Waardering

Hotel met woonhuis, doorrit en schuur uit 1895 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een hotel bij het station uit het eind van de 19de eeuw

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met opvallende decoratieve elementen