Usquert E 381
Wadwerderweg 6, 9988 SX te Usquert

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS, opgetrokken in Interbellumarchitectuur. Het pand is in 1925 ontworpen en gebouwd door aannemers J. & H. Bos en E. Berghuis uit Warffum in opdracht van landbouwer H. Elema uit Usquert. De woning heeft een zeer gaaf Art Déco interieur, waarvan onder andere de plafondschilderingen, de glas-in-loodramen en de traploper volgens de eigenaar van het huis ontworpen zijn door een lid van de Groninger Kunstkring "De Ploeg". Achter het huis bevindt zich een sober houten tuinhuisje dat vanwege zijn vervallen staat buiten de bescherming van rijkswege valt.

Het complex is gelegen op een diepe kavel grond aan de als beschermd gezicht voorgedragen Wadwerderweg, te midden van andere renteniersvilla's.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van gesinterde steen, die doorloopt tot de onderdorpels van de vensters en is afgezet met een eensteens rollaag. Het twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde pand heeft een naar binnen geknikt schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan. Op de nok prijken twee gemetselde schoorstenen en het dak wordt omlijst door een overstekende goot op houten klossen en een uit rollagen bestaand fries. Een iets uitspringende halfsteens rollaag scheidt de eerste bouwlaag van de tweede.

De woning heeft overwegend samengestelde of enkelvoudige verticale vensters onder een betonnen latei met rollaag erboven en met onderdorpels van geglazuurde steen. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel en bestaat uit een gelakte houten deur met houten decoraties, een kijkgat van geslepen glas en glas-in-lood zijlichten onder een betonnen luifel met daarboven een samengesteld glas-in-lood bovenlicht onder een strek. De deurpartij is iets teruggeplaatst in een portiek van verspringende rollagen. Een natuurstenen stoep van drie treden verleent de toegang. Boven de entree is een loggia uitgespaard met verspringende rollagen waar openslaande deuren op uitkomen met zijlichten van glas-in-lood. Op de borstwering van de loggia is een betonnen bloembak geplaatst. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een driezijdige erker, waarin twee zijvensters en een dubbel venster, verbonden door een latei met een rollaag erboven. De erker ten westen van de entree is doorgetrokken op de verdieping en heeft daar eveneens twee zijvensters en een samengesteld venster onder een latei. De erker ten oosten ervan gaat over in een balkon met bakstenen borstwering voor openslaande glasdeuren met zijlichten.

Aan de westgevel is een serre gebouwd op een bakstenen trasraam onder een plat dak. De serre heeft een doorlopende vensterpartij met glas-in-lood bovenlichten, in het midden onderbroken door openslaande glasdeuren met hordeuren ervoor. Op de serre bevindt zich een balkon met houten balkonhek voor openslaande glasdeuren. Een bakstenen stoep van twee treden met aan weerszijden een muurtje verleent toegang tot de serre. De westgevel heeft verder een H-venster op de begane grond en een samengesteld venster op de verdieping. De oostgevel heeft dezelfde indeling, alleen is hier de serre vervangen door een risalerend geveldeel met zowel op de eerste als tweede bouwlaag een samengesteld venster, met onderin een dubbel keldervenster met diefijzers.

Aan de noordzijde van de woning is een ACHTERHUIS gebouwd, één bouwlaag hoog, van bruine baksteen op een trasraam van rode klinkers. Het heeft een afgeknot schilddak met een zwart geglazuurde Friese golfpan en een houten goot op klossen. De westgevel heeft een dubbel venster met glas-in-lood bovenlichten onder een latei met rollaag, een hooggeplaatst venster onder een strek en twee lager geplaatste vensters onder een strek. De zuidgevel heeft een houten deur met tweeruits zijlichten, met bovenin het dakvlak een houten dakkapel met samengesteld kozijn met drie ruiten. De oostgevel heeft een venster met bovenlicht met geverfde glas-in-lood strips; een enkele en een dubbele houten deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, beide met een bakstenen stoep ervoor; drie tweeruits glas-in-lood vensters, met eronder in het trasraam twee, met beton ommuurde keldervensters met diefijzers en rollaag; een zijdeur met kijkgat met een glasruit erin, en een glas-in-lood bovenlicht en een bakstenen stoep van drie treden hoog. Met uitzondering van de keldervensters zijn alle venster en deuren voorzien van een strek.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de in originele kleuren geverfde hal (oranje en zwart) met voorportaal, de houten trap met buiten leuning met decoratief schotwerk en originele loper (Deventer karpet); de tochtdeuren met glas-in-lood; de parketvloer; het plafond met art-déco schilderingen op linnen; de houten lambrizering; de paneeldeuren die op de hal uitkomen met houten decoraties en twee glasruiten bovenin. In de kamers de door houten latten of balken ingedeelde plafonds met sjabloonschilderingen; de gepolijste hardstenen vensterbanken; de marmeren schouwen; de suitedeuren met glas en houten panelen. In de serre de glas-in-lood bovenlichten met de afbeeldingen van een uil (nacht) en een vleermuis (avond). In de gang de granito vloer met betegelde wanden (halfhoog). De houten rolluiken voor de vensters. Op de verdieping de plafonds met op karton geschilderde sjablonen. De origineel ingedeelde kelder met grijze en rode tegelvloer.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning in Interbellumarchitectuur uit 1925

- vanwege de sobere, maar verzorgde detaillering en ornamentiek

- vanwege het gave Art-Déco interieur

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de karakteristieke ligging aan de Wadwerderweg te midden van een groot aantal andere monumentale villa's.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Interbellum-architectuur