Warffum C 2306
Oosterstraat 58, 9989 AE te Warffum

Inleiding

Voormalige ATELIERWONING met aangebouwde BERGING/GARAGE, gebouwd in 1930 door architect Job Hansen in opdracht van de kunstschilder Ekke Kleima. Hansen en Kleima waren beiden lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. In het uit geometrische volumes bestaand huis zijn zowel aan het Functionalisme verwante als traditionele elementen toegepast. In 1956 is het huis aan de achterzijde uitgebreid met een aangebouwde schuur met plat dak.

Het karakteristieke pand dat nog steeds een zeer moderne indruk maakt ligt op de hoek van de Oosterstraat en de Oostervalge op een taps toelopende kavel grond.

Omschrijving

De voormalige ATELIERWONING die bestaat uit een rechthoekige vorm waar een trapeziumvorm tegenaan is geplaatst, is opgetrokken in rode Groninger strengperssteen. Het pand is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak, dat omlijst wordt door een forse kroonlijst, en een lessenaarsdak gedekt met een zwart geglazuurde tuile du Nord. Tegen de nok van dit dak is een strook met glasplaten gelegd om bovenlicht te creëren voor het atelier eronder.

De gevels worden geleed door asymmetrisch geplaatste stalen vensters (waarvan een deel hoekvensters) met zinken onderdorpels. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidoostzijde en bestaat uit een gelakte deur met drie deurlichten. Rechts van de deur zijn stalen openslaande deuren, die met de hoofdentree worden verbonden door een één trede hoge bakstenen stoep. Aan de noordwestzijde bevindt zich een zijingang, bestaande uit een glasdeur, die toegang verleent tot de berging.

Achter tegen de zuidoostzijde is in rode baksteen de BERGING/GARAGE gebouwd onder een lessenaarsdak, gedekt met een zwart geglazuurde tuile du Nord. De noordoostgevel van de berging bestaat uit een schuifbare wand van Amerikaans grenen. Aan de achterzijde van de berging bevindt zich een platte aanbouw uit 1956 met aan de noordwestzijde een dubbel venster en een deur.

De indeling van het INTERIEUR is vrijwel ongewijzigd.

Voormalige atelierwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde