Warffum E 146
Warffum E 796
Warffum E 133
by Onderdendamsterweg 12, Warffum

Inleiding

Vaste BRUG, "Bieuwketil" genaamd, over de Warffumermaar, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De brug verleent toegang tot de weg naar een tweetal boerderijen die ten noordoosten ervan liggen. De brug die eigendom is van het waterschap Noorderzijlvest (voorheen Hunsingo) heeft in 1871 enkele vernieuwingen ondergaan: het westelijke landhoofd is opnieuw opgemetseld, het oostelijk landhoofd hersteld, de oude bovenregels zijn vervangen door nieuwe houten en onder de leggers zijn hardstenen draagstukken geplaatst. De leuningen zijn waarschijnlijk begin 1900 nog eens vernieuwd, want de brug heeft nu ijzeren regels in plaats van houten.

Samen met de verderop gelegen Boykema's til maakt de brug deel uit van een aantal rustiek gelegen vaste bruggen over de Warffumermaar.

Omschrijving

Vaste BRUG over de Warffumermaar bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgemetselde landhoofden afgezet met een rollaag, verbonden door een brugdek met brugleuningen. Het brugdek heeft houten planken op ijzeren leggers (I-profiel), die op hardstenen draagstukken rusten. De beide leuningen zijn van ijzer en bestaan uit staanders, een dwarsregel en een handlijst.

Vaste brug over de Warffumermaar van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kleine vaste brug uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de andere vaste bruggen over de Warffumermaar

- vanwege de bijzonder rustieke ligging in de bocht van de maar.

vernieuwen van westelijk landhoofd