Kantens L 131
Kantsterweg 4, 9996 VH te Eppenhuizen

Inleiding

VILLABOERDERIJ bestaande uit een dwars geplaatst VOORHUIS met platte HALS en een TWEEKAPSSCHUUR, waarvan het voorhuis is opgetrokken in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. De tweekapsschuur is volgens een gevelsteen gebouwd in 1927 en het voorhuis met hals in 1936 naar een ontwerp van architect S. A. Veenstra uit Middelstum. Voor de schuur heeft eerst een ouder voorhuis gestaan dat in 1936 is afgebroken. Op de plek van dat oude voorhuis ligt nu de boomgaard. Het huidige voorhuis, dat gebouwd is in opdracht van H.J. Forma, is asymmetrisch tegen de schuur aangezet, zodat het vrij zicht heeft op de weg. De boerderij ligt met de achterzijde naar de weg van Kantens naar Eppenhuizen en heeft een omgrachting met windsingel.

Omschrijving

Villaboerderij waarvan het voorhuis is opgetrokken in rode Groninger strengperssteen op een trasraam van gesinterde baksteen. Het VOORHUIS heeft een driezijdig schilddak met wolfeind tegen een rechte kopgevel en is gedekt met onder meer een donkerbruin verglaasde Romaanse pan. Het dak wordt omlijst door een rechthoekige, ruim overstekende goot en heeft twee gemetselde schoorstenen op de nokeinden waarvan één betonnen sierelementen heeft en de ander doorloopt over de topgevel (de schoorsteen van de keuken werd in 1970 verwijderd).

De hoofdentree bevindt zich aan de zuidoostzijde in een doorgetrokken middenrisaliet onder een schilddak en bestaat uit een rondboogvormige deur met een driehoekig glas-in-lood raam erin en twee glas-in-lood zijlichten overkapt door een gebogen houten luifel. Een stoep van rode baksteen (twee treden) met aan weerszijden een taps toelopende gemetselde bloembak van gesinterde steen verleent de toegang. Boven de entree bevinden zich onder de dakgoot drie glas-in-loodramen in een houten omlijsting. Siermetselwerk in de vorm van een kruis verlevendigt het geheel.

Links van de entree een liggend hoekvenster met glas-in-lood bovenlichten en een zijlicht, en rechts ervan een liggend venster met een tweeruits zijlicht. In het dakvlak boven dit venster bevindt zich een houten dakkapel met twee ramen.

Aan de zuidwestgevel een houten serre met bakstenen plint en plat dak. De serre heeft drie ramen met bovenlicht aan de voorzijde, twee aan de linkerzijde en een met deur (niet origineel) ernaast aan de rechterzijde. Voor de deur een twee treden hoge gemetselde stoep tussen twee muurtjes. Boven de serre, in de topgevel bevinden zich twee staande vensters. De noordwestgevel verspringt en heeft een smal glas-in-lood venster en een kleiner venster, allebei met bakstenen onderdorpels. De noordoostgevel heeft een samengesteld venster en in de top een staand venster. Aan deze gevel is een smalle uitbouw onder een plat dak geplaatst met daarin een liggend venster.

Dwars op het voorhuis is een platte HALS gebouwd van rode Groninger strengperssteen, die qua goothoogte aansluit op de uitbouw aan de noordoostgevel. De hals heeft aan de zuidwestzijde drie ramen in houten omlijsting en een hoekvenster op de hoek van de noordwest- en de noordoostzijde.

De TWEEKAPSSCHUUR is opgetrokken in een rode baksteen, met alleen aan de zuidoostzijde een gesinterd trasraam. De kap bestaat uit twee wolfdaken met uilenborden, deels bedekt met golfplaten, deels met riet; aan de onderzijde zwarte pannen. De zuidoostgevel heeft een fries van crème en rode baksteen. In de gevel bevinden zich twee dubbele staldeuren met getoogde bovenlichten met roedenverdeling, en een koe en een paard in de sluitstenen; hoge dubbele getoogde deeldeuren met in de sluitsteen: anno 1927; een getoogde dubbele garagedeur met in de sluitsteen de initialen: J.H.F (Jan Heerd Forma) en G.K. (Geertruida Kremer); vijf getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling en in de top zes halve getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling. De noordoostgevel heeft zes getoogde, halve ijzeren vensters en de noordwestgevel een getoogd half ijzeren venster, een houten deur, twee keldervensters en een klein venster. De zuidwestgevel van de schuur is na 1968 vernieuwd na uitbreiding van de stallen en is van ondergeschikt belang. In het INTERIEUR van het voorhuis zijn onder meer van belang: de gekleurde glas-in-lood zijlichten met landbouwtaferelen bij de deur in de vestibule; de bordestrap in de gang met aan één zijde een getrapte, gepleisterde leuning met marmeren afdekplaten.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege cultuur

- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderij met voorhuis uit de jaren dertig en een tweekapsschuur uit de jaren twintig

- vanwege de opvallende, aan de Amsterdamse Schoolstijl verwante vormgeving van het voorhuis - vanwege de bijzondere detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen