Usquert C 2124
Schoolstraat 2, 9988 RV te Usquert

Inleiding

Pastorie behorende bij de Nederlands Hervormde kerk die reeds rijksmonument is (monumentnummer 35910). De pastorie die in aanleg waarschijnlijk uit de middeleeuwen stamt, heeft omstreeks 1885 haar huidige uiterlijk gekregen. Het in een Eclectische trant opgetrokken pand heeft aan de noordzijde een aangebouwd catechesatielokaal, voorheen stal. Dit lokaal dat in 1952 is verbouwd en uitgebreid valt wegens onvoldoende kwaliteiten buiten de rijksbescherming, evenals de ernaast gelegen vrijstaande garage, die in 1967 is gebouwd.

De pastorie is markant gelegen op de wierde, op de hoek van de School- en de Kerkstraat, schuin tegenover de Nederlands Hervormde kerk.

Omschrijving

Pastorie opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit in blokken gepleisterde gevels op een trasraam van pleisterwerk afgezet met een gepleisterde bies. De gevelhoeken worden gemarkeerd door een rustica tandmotief. Het omlopende schilddak met kroonlijst wordt gedekt door een zwart geglazuurde Friese golfpan en heeft vier gemetselde schoorstenen op de nokeinden en één op het oostelijke dakvlak. De gevels hebben een fries van pleisterwerk en worden geleed door omlijste, getoogde H-vensters met bovenop een kuif van pleisterwerk; onder de vensters aan de zuid- en oostzijde bevinden zich decoratief gepleisterde panelen. De hoofdentree bevindt zich aan de oostzijde en bestaat uit een omlijste, dubbele paneeldeur onder een getoogd bovenlicht met kuif; voor de deur een hardstenen stoep, één trede hoog. Aan weerszijden van de entree twee vensters. De zuidgevel heeft vijf vensters, waarvan de meest westelijke, die de opkamer markeert, hoger is geplaatst. Het middendeel van de zuidgevel is doorgetrokken en eindigt in een flauw hellende steekkap met kroonlijst; aan de voorzijde van het doorgetrokken deel twee omlijste, getoogde zesruits vensters onder een kuif met aan de onderzijde een decoratief gepleisterd paneel tussen twee consoles; in de beide zijkanten een aan de onderzijde schuin afgesneden venster. De westgevel heeft drie T-vensters, een deur en een w.c.-venster en de noordgevel, waar het catechesatielokaal tegenaan is gebouwd, heeft een zesruits venster (niet origineel).

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming wegens te ingrijpende wijzigingen.

Waardering

Pastorie behorende bij Nederlands hervormde kerk van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de verzorgde 19de-eeuwse vormgeving en het kenmerkende materiaalgebruik