Usquert E 370
Wadwerderweg 42, 9988 SX te Usquert

Inleiding

ARBEIDERSWONING met aangebouwde SCHUUR, gebouwd in 1928 in opdracht van de heer H. Luidens door timmerman Arends en Zonen uit Usquert. Luidens werkte als landarbeider op een boerderij in de buurt. In 1956 is de indeling van de woning gewijzigd en is er in de oostgevel een klein venster bijgekomen en in de westgevel een venster vergroot. Sindsdien is er nauwelijks meer iets aan het huis veranderd. In 1971 is aan de westzijde een vrijstaande garage gebouwd, die buiten de bescherming valt.

De woning, die is opgetrokken in een Interbellum-architectuur, is gelegen in het als beschermd dorpsgezicht voorgedragen gebied, de Wadwerderweg in Usquert. Ze maakt onderdeel uit van een rij van soortgelijke landarbeiderswoningen (voornamelijk van het type "krimpje"), die er allemaal rond 1928 zijn neergezet in het kader van de Landarbeiderswet. De meeste bewoners werkten, net als de eigenaar van deze woning, op de omliggende boerderijen als landarbeider. De woningen liggen op dezelfde rooilijn en hebben een kleine voortuin met aan de achterzijde een ruimte voor een behoorlijke moestuin. De woning Wadwerderweg 42, die het meest gaaf is, is de eerste in de rij en heeft als hoekpand een iets afwijkende, riantere vormgeving.

Omschrijving

De ARBEIDERSWONING is asymmetrisch van opzet en is opgetrokken in een rode baksteen (grauwe mondsteen) op een trasraam van rode klinkers afgezet met een rollaag. Het samengestelde schild-zadeldak wordt gedekt door een cementpan en heeft een, met een golfrand gedecoreerde, goot op houten klossen; op de nok twee rode bakstenen schoorstenen. Onder de goot een fries van verticaal gemetselde baksteen dat boven vensters en deur overgaat in een rollaag; op de hoeken van de voorgevel korte gevelbanden van donkere steen en midden over de topgevel een muizetandband van donkere steen. De gevels worden geleed door H-vensters met in het door roeden verdeelde bovenlicht, gekleurd glas-in-lood (met uitzondering van twee vensters uit 1956).

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuid) en bestaat uit een houten deur met geometrische motieven, een kijkgat, een twee treden hoge gemetselde stoep en een bovenlicht met gekleurd glas-in-lood, die van de deur wordt gescheiden door een houten luifel. Rechts naast de deur een verticale sierband van donkere steen.

In het risalerende deel van de voorgevel een gebogen erker, onderverdeeld in drie vensters met glas-in-lood bovenlichten met roedenverdeling boven een gebogen trasraam van verticaal siermetselwerk. In de met hout beschoten geveltop een samengesteld (vernieuwd) venster.

Tegen de blinde noordgevel is dwars op de woning een kleine SCHUUR gebouwd. Deze is opgetrokken in rode baksteen onder een met cementpannen gedekt zadeldak met strakke windveren. Aan het dak een mastgoot met ijzeren beugels. In de gevels halve, ijzeren zesruits vensters onder een getoogde strek. De westgevel heeft tevens een klein houten venster en de oostgevel een deur, beide onder een rollaag. In de zuidgevel een (vernieuwde) houten deur onder een rollaag.

Arbeiderswoning met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als gaaf voorbeeld van een iets luxere landarbeiderswoning uit 1928