Warffum C 2477
Oosterkerkpad 3, 9989 AH te Warffum

Inleiding

Voormalige openbare KLEUTERSCHOOL met een klaslokaal en een gymnastieklokaal, gebouwd in 1903 onder architectuur van G. Nijhuis uit Groningen. Het gymnastieklokaal was ook toegankelijk voor de kleuters van de christelijke school. De school die is opgetrokken in een aan de Chalet-stijl verwante trant, werd omstreeks 1950 uitgebreid met een aankapping aan de achterzijde waarin een kleedkamer en toiletten werden ondergebracht. In 1954 zijn de lokaalvensters in de voorgevel verlengd. Toen in de school een bibliotheek werd gevestigd, zijn in 1965 de vensters van het gymnastieklokaal vervangen door vensters zonder roedenverdeling. Sinds halverwege de jaren tachtig is het gebouw in het bezit van de stichting "Openluchtmuseum Warffum".

Het pand is iets achteraf gelegen op het terrein van het huidige Openluchtmuseum, aan een pad dat de Oosterstraat met de Hoofdstraat verbindt. De school ligt binnen het beschermd dorpsgezicht Warffum.

Omschrijving

Voormalige KLEUTERSCHOOL opgetrokken op een T-vormige plattegrond in een rode baksteen op een iets uitspringend trasraam van rode klinkers, afgezet met een geglazuurde rand. Het samengestelde zadeldak, gedekt met een zwarte Friese golfpan, heeft een goot op houten klossen; op het dakvlak een houten dakkapel onder een zadeldakje bekleed met leien, met openslaande deuren met een door roeden verdeeld bovenlicht en strakke windveren met makelaar. De topgevels zijn voorzien van houten windveren met makelaar en houten beschot.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidwest) en bestaat uit een dubbele paneeldeur met tweeruits deurlichten bovenin, onder een getoogd bovenlicht met roedenverdeling; voor de deur een gemetselde, drie treden hoge stoep. Rechts van de entree bevinden zich drie vensters (verlengd in 1954) met decoratieve roedenverdeling onder een door roeden verdeeld, getoogd bovenlicht. Zowel deur als vensters hebben een segmentboog met aanzetstenen van gele baksteen. De topgevel aan deze zijde heeft evenals die aan de noordwestzijde drie vensters (oorspronkelijk met decoratieve roedenverdeling), waarvan de bovenlichten tezamen een segmentboog vormen, samengevat onder een segmentboog van gele baksteen. De topgevel aan de noordoostzijde heeft twee vensters met decoratieve roedenverdeling onder een door roeden verdeeld getoogd bovenlicht, en een segmentboog met aanzetstenen van gele baksteen; boven beide vensters een segmentboog van gele baksteen.

De zuidwestgevel is blind met vier lisenen. Aan de noordwestzijde bevindt zich de aankapping uit de jaren vijftig. In het deels gewijzigde INTERIEUR is ondermeer van belang: in het voormalige gymnastieklokaal de houten spantenkap.

Voormalige kleuterschool van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorsiche waarde

- als voorbeeld van een eenlokalige kleuterschool met gymnastieklokaal uit 1903

- vanwege de opvallende detaillering

- vanwege de houten kapconstructie van het gymnastieklokaal

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de centrale ligging binnen het beschermde dorpsgezicht, aan de rand van het openluchtmuseum.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

verlenging vensters voorgevel