Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515365
Complexnummer
515364 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82773/171
Kadastrale aanduiding
Veendam R 165
Borgercompagnie 178, 9631 TM te Borgercompagnie

Omschrijving

Omschrijving

De OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaat uit een VOORHUIS en aangebouwde SCHUUR en is omstreeks 1900 opgetrokken in een Eclectische stijl waarin Art Nouveau-stijl elementen zijn te herkennen.

Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte geglazuurde Friese pannen; twee nokschoorstenen; houten kroonlijst; gepleisterde gevelbanden; gepleisterde hoekpilasters. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas.

De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) in een uitgebouwd portiek en bestaat uit een houten paneeldeur. Het portiek is gepleisterd en wordt gedekt door een plat dak dat wordt gedragen door zuilen op een gepleisterd basement; gepleisterde balustrade. Boven het portiek een balkon met niet-originele balustrade. Aan weerszijden van het portiek twee H-vensters waarboven twee zaadvensters met houten roedenverdeling.

In de zuidgevel een zijingang in uitgebouwd portiek. Het portiek onder plat dak wordt gedragen door gepleisterde zuilen; gepleisterde balustrade. Aan de rechterzijde van deze entree twee H-vensters waaronder twee tweedelige keldervensters met roedenverdeling en waarboven twee zaadvensters.

De schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel twee H-vensters, een T-venster en drie zaadvensters.

De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode pannen; gepleisterde hoekpilasters; gepleisterd klimmend fries.

Aan de zuidzijde meerdere krimpen. Aan de voorzijde van de eerste krimp een H-venster.

Aan de noordzijde aan de voorzijde dubbele houten schuurdeuren onder rollaag; aan de zijkant diverse getoogde stalvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

Waardering

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Art Nouveau-stijl elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de fraaie beeldbepalende ligging in het open veld

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515364. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Eclecticisme
invloeden