Veendam D 3478
Van Beresteijnstraat 33, 9641 AA te Veendam

Omschrijving

VILLA opgetrokken in een bruine baksteen (waalklinker) op een idem trasraam afgezet met een gevelband van Beiers graniet. Het samengestelde zadeldak, gedekt met leien (maasdekking) heeft een geprofileerde goot op klossen en twee gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door samengestelde staande vensters onder een natuurstenen latei en gemetselde rollaag.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidwest) in een portiek en bestaat uit een gelakte paneeldeur met kijkgat met geslepen glas, binnen een bewerkte omlijsting van Oberkirschner zandsteen. De portiek heeft een gemetselde hoekpilaar met fantasiekapiteel van zandsteen, twee gemetselde hoekpilasters, natuurstenen hoofdbalken, en een granieten stoep met twee bordessen van granito met mozaïekrand en een gemetseld zijmuurtje met natuurstenen dekplaat. Links van de entree een risaliet onder een steekkap met goot op klossen; het risaliet heeft een halfronde natuurstenen erker met vier H-vensters met glas-in-lood bovenlicht, op een gemetseld trasraam; boven de erker een loggia met een halfrond balkon met natuurstenen borstwering met bewerkte panelen; boven de loggia een natuurstenen latei waarin uitgehakt de naam Sonnevanck, onder een rollaag. In de loggia een paar openslaande balkondeuren met boven- en zijlichten. In de topgevel een ovalen vierruits venster binnen een bewerkte natuurstenen omlijsting.

Links van de erker een gemetselde serre met plat dak en goot op klossen; in de serre een paar schuifdeuren met deurlichten, twee vensters, alle met glas-in-lood bovenlichten, en twee natuurstenen pilasters, samengevat onder één latei. Voor erker en serre een verhoogd gelegen betegeld terras, van de voortuin gescheiden door een gemetselde muur met granieten dekplaat, en aan twee zijden bereikbaar via trapjes. In het dakvlak boven de serre een vijfzijdige dakkapel bekleed met leien, onder een tentdak met leien en piron; in de dakkapel vier staande ramen.

In de noordwestgevel twee sierankers; een driedelig venster en een dubbel venster, beide met glas-in-lood bovenlichten en latei en rollaag; een dubbel keldervenster met gekruiste diefijzers onder een latei en rollaag. In het midden van de gevel een over twee bouwlagen doorgetrokken natuurstenen erker onder een plat dak met mastgoot. In de erker, op beide bouwlagen, een dubbel venster en twee zijvensters, alle met glas-in-lood bovenlicht; bewerkte natuurstenen panelen op overgang van beide bouwlagen. In de topgevel een ovalen vierruitsvenster binnen een bewerkte natuurstenen omlijsting.

In de zuidoostgevel een driedelig H-venster, twee H-vensters, een staand glas-in-lood venster, alle onder een latei en rollaag; een uitgebouwd deel onder plat dak met drie tweeruits w.c. vensters onder een latei met rollaag en op de verdieping een erker met vijf glas-in-loodramen en bovenlichten. In de topgevel een ovalen zesruits venster binnen een bewerkte natuurstenen omlijsting.

De achtergevel (noordoost) heeft een uitbouw met bovenop een balkon met gemetselde borstwering. In de noordwestzijde van de uitbouw een (vernieuwde) deur met bovenlicht en rollaag, en een stoep met vijf natuurstenen treden, een granito bordes en een gemetseld zijmuurtje met natuurstenen dekplaat. Aan de noordoostzijde een openslaand venster met glas-in-lood bovenlichten, een w.c. venster met diefijzers, een dubbel keldervenster met gekruiste diefijzers en dubbele ijzeren kelderdeurtjes, alle onder een rollaag; een portiek met hoekpilaar, waarin een paneeldeur met vierruits deurlicht en een bovenlicht, en een stoep met vijf natuurstenen treden en een granito bordes. Aan de zuidoostzijde een keldervenster met roedenverdeling en diefijzers onder een rollaag. In het dakvlak een gemetselde dakkapel onder een aangekapt schilddak met piron; twee paar openslaande deuren naar het balkon.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het portaal de vloer en lambrisering van marmer (shyros alpha en marmer rouche); de tochtdeur met deurlicht met roedenverdeling. In de hal de eikenhouten lambrisering; de eikenhouten paneeldeuren met architraven; het linnen plafond met houten balken; de marmeren schouw met betimmering waarin spiegel, en aan weerszijden een ingebouwde stoel met leren bekleding; de houten bordestrap met leuning met bewerkte houten stijlen en decoratieve trappaal. De w.c met houten paneeldeur met architraaf en glas-in-lood deurlicht; de tegellambrisering in blauw en wit met fonteintje en de granito vloer. De woonkamer met het plafond op linnen met gestucte lijsten met decoratieve patronen en consoles langs de rand; de marmeren schouw; de houten vensterbanken met eronder houten panelen met opengewerkte, decoratieve ijzeren platen voor de verwarming; de suitedeuren met deurlichten naar de salon. De salon met identieke vensterbanken en ijzeren verwarmingspanelen als in de woonkamer; de marmeren schouw.

Villa van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1923 in een bouwtrant verwant aan de Um-1800 stijl

- vanwege het rijke, opvallende materiaalgebruik en de detaillering

- vanwege de bijzondere interieuronderdelen

- vanwege de functionele relatie met de garage

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek, in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen

Holscher, H. ; Groningen II
Siccama, J. ; Groningen II