Veendam N 227
Zuidwending 4, 9644 XK te Veendam

Omschrijving

VILLA uit 1929 opgetrokken in een rode baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het samengestelde wolfdak is gedekt met riet, heeft een rechthoekige overstekende goot en een hoge gemetselde schoorsteen, die doorloopt over de westgevel. De gevels worden geleed door overwegend staande vensters, oorspronkelijk met blank glas-in-lood.

De hoofdentree bevindt zich in de westgevel en bestaat uit een houten deur tussen drie zijlichten met blank glas-in-lood en een langwerpig zijlicht, onder een houten luifel, hangend aan twee trekstangen; voor deur en zijlichten een gemetselde stoep met bordes van rode tegels. Links grenzend aan de deur een driedelig keldervenster onder een rollaag. Boven de entree een loggia met gemetselde borstwering, bereikbaar via een deur tussen een vier zijlichten. In de kap een met riet beklede dakkapel met drie glas-in-loodramen.

De voorgevel (zuid) heeft een topgevel met een gepotdekseld houten beschot. In de voorgevel twee vensters met gemetselde bloembak ervoor, gescheiden door een gepleisterde muurdam; links ervan een vijfzijdige erker en rechts ervan een terugspringend geveldeel met afgesnoten hoek en terras. De vijfzijdige erker heeft aan elke zijde een raam, gescheiden door gepleisterde muurdammen; boven de erker een balkon met gemetselde borstwering (in 1966 verlaagd) onder een steekkap met ruim overstek steunend op een houten gebint; naar het balkon een deur met zijlicht, en een reeks van drie ramen (oorspronkelijk zes ramen), die doorlopen in het beschot van de topgevel. Het terras wordt aan de westzijde begrensd door een schuifdeur met deurlicht, aan de zuidzijde door openslaande terrasdeuren met aansluitend twee ramen en aan de oostzijde door een houten windscherm met glas en roedenverdeling en een schuin geplaatste, gemetselde hoekpilaar met steunblok erop. Het terras is bekleed met rode tegels.

In de oostgevel een venster, een driedelig venster, een klein venster met blank glas-in-lood, alle onder een rollaag en in de topgevel een vensterreeks met zes draairamen.

In de achtergevel een dubbel w.c.venster met blank glas-in-lood, een driedelig venster met blank glas-in-lood, een houten deur met ruitvormig kijkgat en een klein glas-in-lood venster; boven deur en klein venster een houten luifel; voor de deur een gemetselde stoep met bordes van rode tegels. In de kap een met riet beklede dakkapel met drie glas-in-loodramen, grenzend aan een gemetselde schoorsteen.

Villa bij boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa bij boerderij uit 1929