Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515386
Complexnummer
515384 - De Wigge
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82774/177
Kadastrale aanduiding
Veendam N 475
Zuidwending 2, 9644 XK te Veendam

Omschrijving

Omschrijving

TWEEKAPSSCHUUR met DIENSTWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers, dat tot de onderkant van de vensters reikt. De beide wolfdaken, gedekt met een rode muldenpan, hebben een goot op klossen en uilenborden in de nokeinden. De gevels worden geleed door liggende ijzeren schuurvensters met roedenverdeling onder een anderhalfsteens rollaag. In de voorgevel (zuid) van het linker schuurgedeelte dubbele houten schuurdeuren onder een anderhalfsteens rollaag, drie schuurvensters en drie ijzeren zaadvensters, alle met roedenverdeling en anderhalfsteensrollaag; in het rechter schuurgedeelte, dat de dienstwoning herbergt, drie stalen drieruits- en twee tweeruitsvensters, twee keldervensters met roedenverdeling, en drie zaadvensters met roedenverdeling, alle onder een anderhalfsteens rollaag. In het midden van de voorgevel hoge dubbele deeldeuren met gehengen, onder een latei van grindbeton, waarop in letters van beton: DE WIGGE.

In de westgevel negen schuurvensters met roedenverdeling. In de oostgevel een iets doorgetrokken deel waarin een drieruits stalen venster en een deur met twee asymmetrisch geplaatste kijkgaten, met bovenlicht en rollaag, en een gemetselde stoep tussen twee afgeronde gemetselde muurtjes; in de rest van de oostgevel acht schuurvensters met roedenverdeling, een ijzeren w.c venster met roedenverdeling en een opgeklampte deur.

In de achtergevel (noord) in het linker schuurgedeelte een schuurvenster, twee grote schuurvensters, een opgeklampte deur met bovenlicht, en drie ijzeren zaadvensters, alle met roedenverdeling en rollaag; in het rechter schuurgedeelte drie schuurvensters, drie zaadvensters, dubbele schuurdeuren met gehengen en een ijzeren w.c.venster, alle met roedenverdeling en rollaag; in het midden van de achtergevel hoge dubbele deeldeuren met gehengen onder een latei van grindbeton.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de oorspronkelijke indeling van de tweekapsschuur en de dienstwoning; de dubbele sporenkap met gebinten, en de paardenstallen in de tweekapsschuur; de gemetselde schouw in de woonkamer van de dienstwoning.

Waardering

Tweekapsschuur met dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een tweekapsschuur met dienstwoning uit 1928

- als herinnering aan de bloeiende veenkoloniale landbouw

- vanwege het verzorgde, sobere materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa

- vanwege de markante ligging aan het voormalige diep Zuidwending

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515384. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Tweekapsschuur met ingebouwde dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boer, P. ; Groningen II
opdrachtgever
Boiten Rzn, N. ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur