515391 - Boerderijcomplex
Veendam R 634
Borgercompagnie 130, 9631 TL te Borgercompagnie

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aan de linkerzijde twee krimpen en aan de rechterzijde één krimp. Het pand is opgetrokken in een roodbruine baksteen en heeft een wolfdak. Het dak van het VOORHUIS is gedekt met een zwarte Hollandse pan, en heeft een gemetselde schoorsteen op de nok en een kroonlijst. Het voorhuis wordt geleed door zesruits vensters met houten onderdorpels, onder een strek. De voorgevel (noordoost) is iets doorgetrokken en heeft in het midden de hoofdentree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met rondboogvormige deurlichten met gietijzeren panelen onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom, binnen een houten omlijsting met kroonlijst; voor de entree een natuurstenen stoep (drie treden) met aan weerszijden drie gepleisterde pijlers verbonden met elkaar en met de gevel door ijzeren stangen. Aan weerszijden van de entree twee zesruits vensters met houten persiennes onder een strek; in het doorgetrokken geveldeel vijf tweeruits zaadvensters. In de noordwestgevel drie zesruitsvensters met strek en een tweeruits keldervenster. In de zuidoostgevel twee zesruitsvensters met strek. De HOOFDSCHUUR is gedekt met een rode Hollandse pan en een rode muldenpan, en heeft strakke windveren en een (vernieuwde) goot. In de linker zijgevel (zuidoost) twee krimpen; in de eerste krimp drie zesruitsvensters en een paneeldeur met deurlicht onder een tweeruits bovenlicht, met een stoep (drie treden); in de tweede krimp twee vierruits vensters, een tweeruits keldervenster en acht getoogde vierruits ijzeren stalvensters. In de achtergevel een roldeur (niet origineel), een opgeklampte deur met drieruits bovenlicht, een opgeklampte deur, twee getoogde ijzeren vierruits stalvensters en zeven getoogde ijzeren zesruits schuurvensters. In de rechter zijgevel (noordwest) één krimp met aan de voorzijde dubbele deeldeuren onder een korfboog en aan de zijkant dertien getoogde ijzeren vierruits stalvensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de voorkamers de houten vloeren; de balkenplafonds; de houten vensterbanken; de houten schouw met schelpmotief; de bedsteden-kastenwand; de kastenwand. In de gang de houten vloer; de paneeldeuren; de dubbele tochtdeuren met deurlichten met decoratieve roeden, gekleurd glas en architraaf met fronton met decoratief houtsnijwerk; in de zijgang de paneeldeur met deurlicht met decoratieve roedenverdeling en gekleurd en geëtst glas.

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een Veenkoloniale variant van een Oldambtster boerderij uit 1866

- vanwege de sobere, doch verzorgde Ambachtelijk-traditionele vormgeving met een aantal eclectische elementen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de bijschuur

- vanwege de typerende ligging aan het voormalige Borgercompagniesterdiep