515397 - Villa Marianne
Wildervank K 1506
Nijverheidsstraat 21, 9648 JA te Wildervank

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE, opgetrokken in een geelbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers verlevendigd met drie verticaal gemetselde gevelbanden van gesinterde steen. Het tentdak, gedekt met leien, heeft een gemetselde schoorsteen met kap op de nok en een overstek. Onder het overstek een gemetseld fries in gele en gesinterde baksteen. Bij de voor- en zijgevel worden de twee bouwlagen van elkaar gescheiden door een iets uitspringende brede gevelband, gemetseld in koppenverband tussen twee hardstenen lateien.

De voorgevel (zuidoost) heeft een middenrisaliet onder een steekkap waarin een dakkapel met tweeruits venster en steekkap met overstekende goot. In het risaliet een licht uitspringende raampartij bestaande uit een groot raam tussen twee smallere ramen, onder bovenlichten met gekleurd glas-in-lood; een hardstenen latei; muurdammen met gevelbanden van oranje-rode baksteen. Boven de raampartij een gemetselde "borstwering" met hardstenen dekrand, waarop in metalen letters: "Marianne"; een driedelig venster.

Rechts van het middenrisaliet de hoofdentree in een portiek met twee decoratieve natuurstenen bogen, gesierd met goudkleurige knopjes, op gegroefde natuurstenen pilasters, tussen gemetselde hoekpilasters met gevelbanden van oranje-rode baksteen. In de portiek een paneeldeur met kijkgat met smeedwerk, onder een rollaag; een granito bordes, bereikbaar via een gemetselde stoep met vijf natuurstenen treden, tussen twee muurtjes met verticaal gemetselde gevelbanden van gesinterde baksteen. Boven de entree een staand venster.

Links van het middenrisaliet een groot venster met dubbel bovenlicht van gekleurd glas-in-lood; op de verdieping een staand venster.

De zuidwestgevel heeft in het midden een driezijdige erker met balkon met gemetselde borstwering. In de erker een groot venster en twee smallere vensters, alle onder glas-in-lood bovenlichten; op de verdieping openslaande deuren tussen twee zijlichten. Aan weerszijden van de erkerpartij, op de begane grond, openslaande terrasdeuren tussen twee zijlichten onder glas-in-lood bovenlichten; op de verdieping twee dubbele vensters. In het dakvlak een dakkapel met twee tweeruits vensters en steekkap met overstekende goot. Tussen de venster- en deurpartijen op de begane grond muurdammen met gevelbanden van oranje-rode baksteen; ervoor een verhoogd gelegen terras met terrasmuur met natuurstenen dekplaat. Het terras is bereikbaar via twee gemetselde trapjes met natuurstenen treden, beide tussen twee muurtjes met natuurstenen dekplaat.

In de noordoostgevel een paneeldeur met deurlicht en halfrond bovenlicht met roeden in de vorm van stralen, in een portiek onder een natuurstenen rondboog, met aan weerszijden een klein tweeruits w.c venster; voor de deur een stoep met vijf treden. Verder in de gevel een dubbel tweeruits w.c. venster, een drieruits venster, twee glas-in-loodvensters, alle onder een rollaag afgezet met een bies van donkere baksteen; vier dubbele keldervensters met decoratieve diefijzers; op de verdieping een driedelige glas-in-lood vensterpartij. In het dakvlak een dakkapel met twee tweeruits vensters en steekkap met overstekende goot.

De achtergevel (noordwest) heeft in het midden een erker met een driedelig venster en een driedelig keldervenster met decoratieve diefijzers; erboven een balkon met een in koppenverband gemetselde borstwering met natuurstenen dekplaat; op de verdieping openslaande balkondeuren en twee staande vensters. Rechts van de erkerpartij een H-venster met rollaag afgezet met donkere bies, een keldervenster en een dubbel venster; links ervan een paneeldeur met deurlicht en tweeruits bovenlicht onder een rollaag met donkere bies, een dubbel venster, en een deur naar de kelder.

De aangebouwde GARAGE is opgetrokken in een geelbruine baksteen op een trasraam met uitspringende gevelbanden, onder een schilddak. De garage heeft dubbele garagedeuren met vierruits deurlichten, en twee zesruits vensters.

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met garage uit 1928

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege zakelijk-expressionistische vormgeving en de Art Déco ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis aangebouwde garage

Siccama, G. ; Groningen II