Veendam D 3142
Veendam D 3143
Hertenkampstraat 1, 9641 GA te Veendam
Hertenkampstraat 2, 9641 GA te Veendam
Hertenkampstraat 3, 9641 GA te Veendam
Hertenkampstraat 4, 9641 GA te Veendam

Inleiding

Bouwblok bestaande uit VIER MIDDENSTANDSWONINGEN met vier aangebouwde SCHUREN ontworpen in 1916 door architect J. Stuivinga uit Zeist in opdracht van de bouwvereniging `Veendam' in een trant waarin Engelse landhuisstijl-elementen zijn te herkennen. In de loop der tijd zijn door de diverse eigenaren wijzigingen aangebracht: de roedenverdelingen zijn deels verdwenen en aan de achterzijde zijn de oude schuren verlengd of zijn geheel nieuwe schuren opgetrokken. Aan de noordzijde is een niet-originele garage aangebouwd die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

Het bouwblok is gelegen in het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Tezamen met het tegenover gelegen hertenkamp en de eveneens beschermde ULO aan de rechterzijde vormt het blok een bijzonder stedenbouwkundig ensemble.

Bouwblok bestaande uit VIER MIDDENSTANDSWONINGEN met vier aangebouwde SCHUREN.

Het deels één deels twee verdieping hoge, deels onderkelderde symmetrische bouwblok op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen afgezet met een groen geglazuurde baksteen en wordt gedekt door een overkragende samengestelde kap waarop donkere verbeterde Hollandse pannen; houten dakkapellen onder plat overkragend dak met vensters met roedenverdeling (deels verdwenen), aan de voorzijde twee, aan zowel de linker- als rechterzijde twee en aan de achterzijde vier; aan de voorzijde twee halfronde houten dakkapellen waarin twee zesruits vensters, drie gemetselde nokschoorstenen; mastgoot; op de nok van beide erkers een zinken piron. De gevels worden geleed door staande vensters deels met houten roedenverdeling onder strek of rollaag en met een onderdorpel van groen geglazuurde steen.

In het centrale geveldeel van de voorgevel (oostzijde) bevinden zich twee identieke entrees, elk omlijst met drie rollagen en natuurstenen aanzetstenen. De entrees bestaan uit een houten paneeldeur met staand venster en ijzeren paneel waarboven een halfrond bovenlicht met decoratieve houten roedenverdeling; gemetselde stoep afgedekt met hardsteen; aan de zijkant een klein staand venster. Boven beide entrees een staand twaalfruits venster. Tussen de entrees twee driezijdige erkers waarin vier staande vensters en waarboven een samengesteld driedelig achtruits venster. Aan weerszijden van de entrees een halfronde erker die twee verdiepingen beslaat; op de begane grond vijf staande vensters waarboven vijf staande vensters met roedenverdeling. Aan weerszijden van de erkers een samengesteld driedelig venster.

In het linker geveldeel van zowel de noord- als zuidzijde dubbele houten tuindeuren waarin glas waarvoor een hardstenen stoep en een entree in halfronde portiek omlijst met vier rollagen en natuurstenen aanzetstenen. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met staand venster en ijzeren paneel met halfrond bovenlicht waarin decoratieve houten roedenverdeling waarvoor een hardstenen stoep. In het risalerende rechter geveldeel een samengesteld vierdelig vierruits venster waarboven een samengesteld tweedelig achtruits venster; aan de linkerzijde van dit geveldeel een staand zesruits venster. Aan zowel de noord- als zuidzijde is een schuur aangebouwd. Aan de voorzijde (oostgevel) van beide schuren een halfronde houten deur waarin een staand tweeruits venster waarvoor een gemetselde stoep. Aan de zuidzijde van de linker schuur een samengesteld tweedelig zesruits venster en een klein staand venster. Aan de noordzijde van de rechter schuur is een niet-originele garage aangebouwd (niet beschermd).

Centraal in de achtergevel (westzijde) dubbele openslaande houten deuren waarin glas waarboven een samengesteld driedelig achtruits venster waarnaast vernieuwde dubbele deuren waarboven een niet-origineel liggend venster. Aan weerszijden van het centrale geveldeel een vernieuwde schuur waarboven een samengesteld tweedelig achtruits venster (aan de rechterzijde zonder roeden). Aan de linkerzijde van het linker schuurtje een niet-originele schuifpui, waarboven een samengesteld driedelig achtruits venster, en aan de linkerzijde twee kleine staande vensters waarboven een samengesteld vierdelig zesruits venster. Aan de rechterzijde van het rechter schuurtje een niet-originele schuifpui en een niet-originele uitbouw, waarboven een samengesteld vierdelig zesruits venster en een samengesteld driedelig achtruits venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, de gestucte plafonds met rozet, in de hallen en de toiletten de granito vloer, de houten bordestrap, in de woonkamer de houten suitedeuren.

Waardering

Vier middenstandswoningen met aangebouwde schuren van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een blok bestaande uit vier middenstandswoningen uit 1916 in de provincie Groningen in de trant van de Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de zeer fraaie en beeldbepalende ligging tegenover het hertenkamp en de school in het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de school en het hertenkamp

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect J. Stuivinga