Veendam D 6331
Beneden Oosterdiep 141, 9641 JC te Veendam

Inleiding

VILLA gebouwd in 1901 in opdracht van houthandelaar P. van Linge, waarschijnlijk ontworpen door architect J.A. Hooykaas uit Groningen in een stijl waarin Art Nouveau en Rationalistische elementen zijn te herkennen. In het pand, dat in een zeer slechte bouwkundige staat verkeert, zijn zeer waardevolle interieuronderdelen aanwezig. Tevens verkeren de plattegronden nog in een oorspronkelijke staat. De villa is monumentaal gelegen aan het Beneden Oosterdiep.

VILLA met aangebouwde SCHUUR.

De deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam, aan de voorzijde op een hardstenen trasraam. De villa bestaat uit een twee bouwlagen hoog volume gedekt door een afgeknot schilddak waarop niet-originele platte Friese pannen waarachter een één bouwlaag hoog volume gedekt door een afgeknot schilddak waarop grijze kruispannen; drie hoge gemetselde schoorstenen op het twee bouwlagen hoge volume, een hoge gepleisterde schoorsteen op het één bouwlaag hoge volume; houten goot aan de voorzijde op natuurstenen klossen en aan de overige zijden op houten klossen; verspringende gootlijst aan de voorzijde, aan de linkerzijde bekroond met een attiek van natuur- en baksteen; aan de achterzijde van het lage volume een gemetselde dakkapel waarin twee staande vensters waaronder houten panelen. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood onder een natuurstenen latei gedecoreerd met Art Nouveau-motieven en blokvormige natuurstenen accenten aan zowel de boven- als onderzijde.

In het risalerende rechter geveldeel van de voorgevel (oostzijde), dat deels is doorgetrokken boven de gootlijst, een driezijdige erker deels onder schilddak waarin drie H-vensters; centrale venster met zijlichten waarin gekleurd glas-in-lood waaronder drie keldervensters. Boven de erker een balkon met gemetselde borstwering en balustrade van natuur- en baksteen; twee openslaande houten balkondeuren waarin glas met bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood; aan weerszijden een H-venster. Het deel dat is doorgetrokken boven de gootlijst wordt gedekt door een schilddak bekroond met een piron waarin drie halfronde vensters, omlijst met natuursteen. In het linker geveldeel een H-venster met zijlichten waarin gekleurd glas-in-lood, waaronder twee keldervensters en waarboven een samengesteld driedelig H-venster onder één latei.

In het rechter geveldeel van de zuidgevel een H-venster en een klein venster onder strek. De entree bevindt zich in het risalerende één verdieping hoge linker geveldeel dat deels voor het rechter geveldeel is geplaatst. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren met glas waarvoor decoratieve smeedijzeren panelen en bovenlicht met roedenverdeling. Aan de linkerzijde van de entree een samengesteld driedelig H-venster. Boven de entree een balkon met gemetselde borstwering en balustrade van natuur- en baksteen, waarachter een T-venster.

In de achtergevel (westzijde) van het twee verdiepingen hoge volume dat is gepleisterd is het centrale geveldeel boven de gootlijst doorgetrokken waarin een tweedelig venster. In de achtergevel van het één verdieping hoge volume twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met zijlicht en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood. Voor de tuindeuren een gemetseld terras. Aan de rechterzijde van de tuindeuren een houten paneeldeur waarin geëtst glas en bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder rollaag, waarvoor een zes treden hoge gemetselde stoep.

In de noordgevel drie tweedelige vensters waarin gekleurd glas-in-lood.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegronden, de houten paneeldeuren met houten omlijsting, de beschilderde plafonds met Art Nouveau-motieven op linnen deels met een gestucte rozet, in de tochthal de marmeren vloer, de wanden met gekleurde tegels, in de hal de houten bordestrap, de wanden met gekleurde tegels, in de voorkamers de marmeren schouwen en de twee suitedeuren waarin geel glas, in de keuken de geschilderde marmerlambrizering waarboven een gesjabloneerde rand, de houten kastenwand, de houten schouw, in de achterkamer de marmeren schouw, op de eerste en tweede verdieping de houten bordestrap.

De aangebouwde SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze kruispannen; strakke houten windveren; houten goot op klossen. In de topgevel aan de westzijde een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen en tweeruits bovenlicht rollaag waarboven een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag. In de zuidgevel een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen en tweeruits bovenlicht en een vierruits venster, beide onder rollaag.

Waardering

Villa met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1901 in de provincie Groningen met Art Nouveau en Rationalistische elementen

- vanwege de zeer opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur