Veendam D 6398
Bocht Oosterdiep 47, 9641 JJ te Veendam

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1897 in opdracht van K. Meihuizen in een Eclectische stijl. In 1950 werd het pand verbouwd tot twee woningen en in 1979 tot kantoor in opdracht van de gemeente Veendam. Door de laatste verbouwing is de indeling van de plattegrond gewijzigd.

Het pand is beeldbepalend gelegen aan het deel van het Oosterdiep, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1897 stammend ijzeren HEK; twee openslaande delen verlenen toegang tot de entree.

Omschrijving

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde HERENHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop grijze kruispannen; drie gemetselde schoorstenen met gepleisterde banden waarvan twee met kap; aan de voorzijde dakkapel onder plat dak waarin twee halfronde vensters; houten gootlijst; gepleisterde gevelbanden en houten waterlijst; getoogde roosters in het trasraam. De gevels worden geleed door gemetselde hoekpilasters met uitspringende gepleisterde horizontale accenten aan de voorzijde en H-vensters met gepleisterde omlijsting bekroond met een kuif en stores (rolluiken deels verdwenen); op de begane grond onder de vensters een gepleisterd vlak met decoraties.

In het hoekrisaliet van de voorgevel (zuidoostzijde) een driedelig venster met driedelig bovenlicht waarboven een houten balkon met niet-originele balustrade rustend op decoratieve gepleisterde consoles waarachter een vernieuwde schuifdeur met zij- en bovenlichten. Boven de kroonlijst een gemetselde borstwering. In het geveldeel rechts van het hoekrisaliet twee H-vensters waarboven twee zesruits vensters.

In het hoekrisaliet van de zuidwestgevel een gemetselde schoorsteen die is doorgetrokken in de gevelwand. Rechts van het hoekrisaliet een gemetselde muur waarin een halfronde houten deur die toegang verleent tot de achterzijde. In de rechtergevel van het risaliet een H-venster waarboven een zesruits venster. De entree in uitgebouwd portiek is voor het rechter terugspringende geveldeel geplaatst en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met halfrond bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; gepleisterde omlijsting; vier treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een gepleisterd muurtje, op het rechter muurtje een ijzeren hekwerk afgedekt met een gepleisterde regel. Het portiek bestaat uit een platte houten overkapping rustend op decoratieve houten stijlen; decoratief opengewerkt ijzeren fries. Boven het portiek een balkon met ijzeren balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht. Aan de rechterzijde van het portiek een H-venster waarboven een zesruits venster.

Tegen de achtergevel (noordwestzijde) zijn een veranda en serre onder plat dak op een gemetseld trasraam aangebouwd; houten stijlen; opengewerkte houten balustrade; decoratief ijzeren fries; houten vloer; niet-originele trap. Aan de voorzijde van de serre twee houten deuren waarin glas met bovenlicht met aan weerszijden een H-venster; linkerzijde beschoten. Twee dubbele houten paneeldeuren waarin glas met halfrond bovenlicht verlenen toegang tot de veranda. Boven de veranda en serre drie zesruits vensters. Aan de linkerzijde van de achtergevel de platte aanbouw; aan de rechterzijde een niet-origineel venster; aan de achterzijde een dichtgemetselde deur en een niet-origineel venster (oorspronkelijk deur).

De dienstingang bevindt zich in het middenrisaliet van de noordoostgevel en bestaat uit een houten paneeldeur met bovenlicht onder rollaag; voor de entree een niet-originele opgang; links van de entree een klein staand venster met diefijzers onder rollaag. Boven de entree een niet-origineel venster met bovenlicht. In het geveldeel links van het risaliet een H-venster waarboven een zesruits venster. Voor het geveldeel rechts van het risaliet bevindt zich een platte aanbouw; aan de zuidoostzijde een halfrond zesdelig venster. Boven de platte aanbouw een niet-originele deur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met houten omlijsting, in de hal het stucplafond, de granieten vloer en de houten trap met leuning van hout en ijzer waarvoor een poort onder segmentboog.

Herenhuis met hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een herenhuis uit 1897 in de provincie Groningen in Eclectische stijl

- vanwege de traditionele vormgeving en opvallende eclectische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het deel van het Oosterdiep, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Meihuizen, K. ; Groningen II