Veendam I 1870
Bocht Oosterdiep 22, 9641 JK te Veendam

Inleiding

HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische stijl. Opdrachtgever is onbekend. Na 1959 is het interieur van de woning deels verbouwd. Aan de westzijde van het huis staat een kleine houten SCHUUR (ca. 1885) met houten deur en staand venster met tweeruits bovenlicht, onder een zadeldak met decoratieve windveren, bekleed met mastiek. De schuur is omstreeks 1959 uitgebreid met een kleine platte houten aanbouw.

Het huis is markant gelegen aan de stille zijde van het Bocht Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen deel van het Oosterdiep. De woning grenst direct aan de openbare weg en heeft een tuin aan zij- en achterkant, waarin twee door Natuurmonumenten beschermde rode beuken staan. Een HEK met ijzeren stijl- en regelwerk scheidt de tuin van de openbare weg en een beweegbaar HEKJE met ijzeren stijlen met punten en ijzeren regels markeert de entree naar de zijingang.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het afgeknotte schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft vier gemetselde schoorstenen, waarvan twee op de nok en een kroonlijst. De gevels worden geleed door H-vensters binnen een gepleisterde omlijsting met licht gebogen kroonlijst en gepleisterde "kuif", en onderdorpels die door een gepleisterde cordonlijst met elkaar zijn verbonden. Onder de vensters rechthoekige gepleisterde vlakken met diamantknoppen.

De voorgevel (noordwest) heeft in blokken gepleisterde hoekpilasters met gepleisterde accenten, vier omlijste H-vensters en in het midden de hoofdentree. De entree bestaat uit een ondiepe gepleisterde portiek met op de hoeken gepleisterde pilasters met spiegel; een dubbele paneeldeur met gietijzeren panelen voor de deurlichten, een bovenlicht met geschilderd glas-in-lood, een natuurstenen stoep (twee treden) met een extra houten trede met ijzeren rooster. Boven de entree een doorgetrokken gemetselde dakkapel met gepleisterde hoekpilasters, openslaande deuren met bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met kuif, onder een steekkap met gepleisterd fronton en decoratief gepleisterd fries. Voor de dakkapel een balkon met houten hek met regels en stijlen, steunend op twee decoratieve consoles. In de noordoostgevel een omlijst H-venster en twee keldervensters met diefijzer. In de zuidwestgevel een omlijst H-venster en een zesruitsvenster met rollaag. De achtergevel (zuidoost) heeft een later doorgetrokken geveldeel met plat dak waarin een paneeldeur met vierruits deurlicht, een licht getoogd bovenlicht met segmentboog en een aangesmeerde stoep; op de verdieping vier vensters (waarvan drie T-vensters) onder een getoogd bovenlicht met segmentboog. Aan de rechterzijde van de achtergevel een platte aanbouw met twee paneeldeuren met deurlicht, licht getoogd bovenlicht met segmentboog en houten persiennes.

Aan de linkerzijde van de achtergevel een aangebouwde kleine SCHUUR, opgetrokken in roodbruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren en houten piron, gedekt met een zwarte Friese golfpan. De noordoostzijde van de schuur heeft een w.c. venster op de plek waar oorspronkelijk een deur zat en een ijzeren roosvenster; aan de zuidoostzijde drie ijzeren roosvensters en een klein houten venster; aan de zuidwestzijde een vernieuwde deur met tweeruits bovenlicht onder rollaag en gemetselde stoep, en een zesruitsvenster met rollaag.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten wenteltrap met decoratieve trappaal en hekje met ijzeren spijlen; de paneeldeuren. In de aangebouwde schuur het privaat met houten poepdoos, dodekopvloer en dubbel w.c. venster.

Waardering

Herenhuis met aangebouwde schuur, kleine schuur en hekwerken van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis met kleine houten schuur uit omstreeks 1885

- vanwege de opvallende detaillering