Veendam I 1893
Boven Oosterdiep 120, 9641 JV te Veendam

Inleiding

WOONHUIS ontworpen in 1927 door architect N. Boiten Rzn. uit Veendam, in opdracht van de heer R. de Weerd. Het pand dat is opgetrokken in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, heeft aan de buitenzijde nauwelijks veranderingen ondergaan. Het interieur is deels nog in originele staat.

Het woonhuis is gelegen aan de stille zijde van het Boven Oosterdiep, te midden van eenvoudige traditionele bebouwing. De grond bij de woning wordt aan de noord- en zuidwestzijde omgeven door een HEK, bestaande uit ijzeren regels en stijlen met gietijzeren punten, met een beweegbaar deel tussen twee dikkere ijzeren stijlen met decoratieve gietijzeren knop.

Woonhuis en hek liggen in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Bocht- en Boven Oosterdiep.

Omschrijving

WOONHUIS opgetrokken in een rode gesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag. Het gebroken schilddak, dat gedekt is met een geglazuurde roodbruine tuile du Nord, heeft twee pirons van ceramiek, een rechthoekige goot met eronder een fries van verticale baksteen. De hoofdentree bevindt zich in de zuidgevel en bestaat uit een paneeldeur met kijkgat, en een boven- en zijlicht van glas-in-lood, in een portiek met een twee treden hoge betonnen stoep. Rechts van de entree een dubbel venster onder één bovenlicht; links ervan de helft van een hoekvenster met zijlicht en glas-in-lood bovenlicht; boven de entree een dakkapel met dubbel venster met horizontale roedenverdeling, geflankeerd door twee hoge gemetselde schoorstenen met siermetselwerk bij de top.

In de voorgevel (west) een doorgetrokken driezijdige erker met siermetselwerk onder een vijfkantig schilddakje met piron en roodbruin geglazuurde tuile du Nord; op de begane grond in de drie zijden een raam met glas-in-lood bovenlicht en op de verdieping drie ramen met horizontale roeden. Op de hoek met de zuidgevel de andere helft van het hoekvenster met in het dakvlak erboven een hoekdakkapel met overstekend plat dak en aan beide zijden een venster met zijlicht en roedenverdeling.

In de noordgevel een H-venster. In de achtergevel (oost) twee identieke deuren met deurlicht met horizontale roeden, een bovenlicht en een betonnen stoep, waarvan de ene tevens een zijlicht heeft; een w.c.venster; een H-venster en een koekoek met een keldervenster onder een rollaag. In het dakvlak een platte dakkapel met overstek, waarin een dubbel venster met horizontale roeden.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de houten trap met houten decoratieve stijlen en trappaal.

Woonhuis met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1927 in een regionale variant van de Amsterdamse School

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan de stille kant van het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep

Boiten Rzn, N. ; Groningen II
Weerd, R. de ; Groningen II