Veendam D 5734
Tegenover Boven Oosterdiep 138, 9641 JV te Veendam

Inleiding

OPHAALBRUG over het Oosterdiep, die toegang verleent tot de voormalige houthandel K. en J. Wilkens. De brug die een houten brug verving, is waarschijnlijk in de periode 1900-1920 gebouwd. Deze brug is nog een van de weinige, niet op onderdelen vernieuwde voorbeelden van een ophaalbrug over het Oosterdiep. Ze is markant gelegen over het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep.

Omschrijving

IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort van grotendeels geklonken ijzer, bestaande uit twee hameistijlen van gewalst staal, gekoppeld door een vakwerkconstructie, volwandige geklonken balanspriemen met ijzeren spanwerk en open gewichtkoker, langsschoren met raamwerk, trekstangen met gesmeed oog; aan de zuidelijke hameistijl een ijzeren bedieningskast. Het houten brugdek met een ijzeren grendel op ijzeren INP-liggers, heeft houten leuningen (twee regels) en rust aan de oostzijde op een gemetseld landhoofd. Het landhoofd aan de westzijde is vernieuwd. Op de overgang brug- naar wegdek ijzeren leuningen met regels en stijlen.

Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ophaalbrug van geklonken ijzer uit de periode 1900-1920