Veendam M 1561
Veendam M 1160
Veendam M 1692
Veendam I 2384
Bij Molenstreek 312, 9641 KX te Veendam

Inleiding

SPOORBRUG over de Molenstreek gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS). De draaibrug maakte deel uit van de spoorlijn Zuidbroek-Stadskanaal, die in 1910 werd geopend. Deze spoorlijn was aangelegd om vanaf Zwolle een doorgaande verbinding met Delfzijl tot stand te brengen. De lijn deed ook Veendam aan, waar in dezelfde tijd een station werd neergezet.

De spoorbrug ligt schuin tegenover de voormalige elektriciteitscentrale aan de Molenstreek, vlakbij het station.

Omschrijving

SPOORBRUG bestaande uit een bovenbouw van geklonken staal op gemetselde draaipijler. De ongelijkarmige draaibrug heeft vollewandhoofdliggers aan weerszijden van de rijvloer, die een raster van dwarsliggers en langsliggers bijeenhouden. In de noordoostelijke hoofdligger staat "Anno 1909" op geklonken vierkante platen. Op de rijvloer een enkele spoorrails, een ijzeren grendel en een ijzeren bedieningskast.

De brug heeft gemetselde landhoofden met natuurstenen hoekstukken. Aan het noordelijke landhoofd bevindt zich een opzetinrichting, bestaande uit vier ijzeren steunen op een gemetselde basis met natuurstenen hoekstukken.

Spoorbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een spoorbrug van geklonken staal uit 1909