Veendam M 410
Parallelweg 13, 9641 KG te Veendam

Inleiding

VILLA ontworpen in 1921 door architect J. Kruijer uit Nieuwe Pekela in opdracht van H. Takens in een Expressionistische bouwstijl. In 1965 werd een extra slaapkamer aangebouwd aan de rechterzijde; deze komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De villa is gelegen op de hoek van de Parallelweg en de Stationsweg in het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht.

Zowel het ex- als interieur mocht van de eigenaar niet bekeken worden, waardoor de omschrijving onvolledig is.

Omschrijving

De één verdieping hoge, geheel onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels op een hoog trasraam van gesinterde bruinrode baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje geglazuurde Tuiles du Nord; mastgoot; strakke houten windveren; vlechtwerk van bruinrode baksteen in de topgevels, deels met wolfeind; schouderstukken; drie gemetselde nokschoorstenen; op het dakvlak aan zowel de zuid- als noordzijde een dakkapel bekroond met een halfronde houten fronton en kap waarin een tweedelig vierruits venster. De gevels worden geleed door H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten onder rollaag van bruinrode baksteen.

In de symmetrische topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee vensters met tweedelig bovenlicht (oorspronkelijk twee samengestelde H-vensters) met aan weerszijden een opgeklampt houten luik. Boven de vensters een balkon met gepleisterde balustrade rustend op decoratieve consoles; twee dubbele houten balkondeuren met roedenverdeling waartussen een gevelsteen met wapen; beschoten top.

De entree onder lessenaarsdak bevindt zich in de topgevel met wolfeind aan de zuidzijde en bestaat uit een halfronde houten paneeldeur met zijlicht waarin gekleurd glas-in-lood. Voor de entree een hoge gemetselde stoep met gepleisterde balustrade. Het lessenaarsdak rust middels stijlen op de hoge stoep. Boven de entree een samengesteld driedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood. Aan de linkerzijde van de entree een samengesteld tweedelig H-venster met vierruits bovenlichten waaronder een samengesteld tweedelig zesruits keldervenster. Aan de rechterzijde van de topgevel een samengesteld tweedelig H-venster waaronder een samengesteld tweedelig tweeruits keldervenster.

De achtergevel (westzijde) kan vanaf de openbare weg niet beschreven worden.

In de topgevel met wolfeind aan de noordzijde op de begane grond de niet-originele uitbouw (niet beschermd) waarboven een samengesteld driedelig vierruits venster. Aan de linkerzijde van de topgevel een venster met tweedelig bovenlicht (oorspronkelijk een samengesteld tweedelig H-venster) waaronder een samengesteld tweedelig tweeruits keldervenster.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1921 in de provincie Groningen in een Expressionistische stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek in het gebied Tusschendiepen, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect J. Kruijer.

aanbouw slaapkamer