Veendam D 4688
Julianalaan 7, 9641 LX te Veendam

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1937 door architect Th. van Terwisga uit Hengelo. De opdrachtgever was ir. C. Steenhoek te Veendam. Het pand dat is opgetrokken in een late Expressionistische stijl, heeft in de loop der jaren nauwelijks wijzigingen ondergaan.

De tuin bij de villa grenst aan de achterzijde aan het Julianapark en wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door bielzen.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE, opgetrokken in een rode baksteen met diepe voeg in klezoorverband, op een trasraam van gesinterde klinkers afgezet met een rollaag van rode steen. Het samengestelde dak, dat gedekt is met een zwarte verglaasde romaanse pan, heeft ruim overstekende goten op verschillende hoogte. De hoofdentree bevindt zich aan de noordwestzijde en bestaat uit een houten deur met driedelig deurlicht, een naar voren stekend, langwerpig zijlicht met brievenbus erin, een houten luifel en een betonnen stoep bekleed met rode tegels. Links van de entree een dubbel venster; op de verdieping een dubbel venster met glas-in-lood bovenlichten en een klein dubbel venster; in de topgevel een tweezijdig erkertje met twee ramen, afgedekt en ondersteund door een betonnen driehoek. Rechts van de entree een lage aankapping met bakgoot met houten driehoek als beëindiging en een trekstang, waarin vijf smalle, liggende glas-in-lood vensters, verbonden door een onderdorpel van gesinterde baksteen, en gescheiden door muurdammen.

In de voorgevel (zuidwest) een groot venster en een halfrond ijzeren venster met straalsgewijs geplaatste roeden en geglazuurde dorpelstenen, onder een rondboog met betonnen sluitsteen; onder het halfronde venster een decoratief gemetseld vlak. Het grote venster heeft een doorgetrokken overstek, dat op de hoek met de zuidoostgevel wordt ondersteund door een in groot formaat baksteen en rode baksteen gemetselde pilaar op een trasraam van gesinterde klinkers, en bovenop een geverfde houten bol. Op de verdieping een driedelig venster met rollaag en een hoekbalkon met gemetselde borstwering en balkondeur onder een ruim overstek; in de topgevel een smal venster tussen decoratief metselwerk, met betonnen sluitsteen en betonnen vlak aan de onderzijde. In de zuidoostgevel een staand venster met smal glas-in-lood bovenlicht, een terrasdeur met deurlicht; ervoor een ommuurd terras met klinkervloer en trapje. In het dakvlak een dakkapel met dubbel venster, plat dak met overstek; een gemetselde schoorsteen. Rechts in de gevel een uitgebouwd deel (twee bouwlagen) onder een steekkap (schilddak) met op de begane grond een driezijdige erker met drie ramen met glas-in-lood bovenlichten onder een plat dak met overstek; aan de zuidwestzijde een staand venster met glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping een dubbel venster en aan de zuidwestzijde een staand venster, alle met smal glas-in-lood bovenlicht.

In de achtergevel (noordoost) openslaande deuren met deurlichten, een wc venster, een keldervenster met diefijzers, alle onder een rollaag; op de verdieping een dubbel venster met glas-in-lood bovenlichten, twee langwerpige staande vensters met bewerkt glas en middenin een draairaam met helder glas, en een balkondeur die uitkomt op een balkon met gemetselde borstwering en natuurstenen dekplaat boven de aangebouwde BIJKEUKEN/GARAGE met plat dak. Een hoge, doorgetrokken gemetselde schoorsteen markeert balkon en bijkeuken/garage. Aan de zuidoostzijde van de bijkeuken een deur met zesruits deurlicht en een zijlicht, onder een rollaag; aan de noordwestzijde een dubbel venster met rollaag en aan de zuidwestzijde een (vernieuwde) garagedeur onder een gepleisterde latei.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de kamers de hardstenen vensterbanken. In de salon de schouw bekleed met geglazuurde tegels. In de hal de betegelde vloer, de tochtdeur, de lambrisering op plint van donkere baksteen, de bordestrap met schotwerk en ronde houten leuningen.

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage uit 1937 in late Expressionistische stijl

- vanwege het opvallende materiaalgebruik en de detaillering

- als goede representant van het oeuvre van architect Th. van Terwisga uit Hengelo

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan het Julianapark en de Julianalaan te midden van andere monumentale villa's

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis aangebouwde garage

Steenhoek, C. ; Groningen II