Wildervank K 1764
Nijverheidsstraat 73, 9648 JD te Wildervank

Inleiding

WINKELWONING uit 1872/4 verbouwd in 1910 in opdracht van E. Ketel tot manufactuurwinkel door architect J. Siccama uit Wildervank in een stijl waarin Art Nouveau elementen zijn te herkennen. Bij de verbouw werd de voorgevel vernieuwd en werd aan de achterzijde een nieuw volume aangebouwd. In 1926, 1949 en 1966 werd het pand intern verbouwd. In 1996 werd de achtergevel opnieuw opgemetseld waarbij de indeling van de gevel werd gewijzigd. Tevens werd de oude schuur aan de achterzijde vervangen door een nieuwe schuur. De achtergevel is wegens verbouw voor de bescherming van ondergeschikt belang.

De winkelwoning is opvallend gelegen aan het Oosterdiep en markeert het oude centrum van Wildervank.

Omschrijving

De twee verdiepingen tellende, deels onderkelderde WINKELWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is aan de voorzijde opgetrokken in verblendsteen op een gepleisterd trasraam; de zijgevels zijn opgetrokken in rode baksteen; muurankers; aangesmeerd fries. Het pand wordt gedekt door een mansardedak waarop deels rode muldenpannen en deels niet-originele golfplaat; twee gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot op klossen.

Op de begane grond van de voorgevel (oostzijde) bevinden zich twee grote etalagevensters onder dubbele ijzeren I-profielen, op de hoeken omlijst met pilasters van witte verblendsteen met natuurstenen kapiteel. De inpandige entree bevindt zich tussen de etalagevensters en bestaat uit een niet-originele deur met aan weerszijden een schuin venster. Boven de begane grond een fries van gele verblendsteen waarin in baksteen staat geschreven `Manufacturen en confectie'. De eerste verdieping is opgetrokken in gele verblendsteen en wordt beëindigd door een segmentvormige gebroken gootlijst; op de hoeken natuurstenen pilasters met Art Nouveau decoraties die boven de gootlijst uitsteken (de bekroning ontbreekt). Centraal in dit geveldeel een hoefijzervormig samengesteld driedelig venster omlijst met natuursteen en met natuurstenen stijlen; centraal een T-venster met vierruits bovenlicht; aan weerszijden een venster met tweeruits bovenlicht. In het centrale geveldeel dat is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt bekroond met een ijzeren decoratie en vlaggenmast staat in baksteen geschreven naam van de opdrachtgever `E. Ketel'.

In de zuidgevel een niet-origineel venster en een niet-originele dakkapel.

De achtergevel (westzijde) is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

In de noordgevel twee H-vensters, twee ronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, een opgeklampte houten deur met drieruits bovenlicht en een getoogd liggend venster onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeur met beschilderd Art Nouveau motief, de beschoten kap en boven het confectieatelier op de eerste verdieping de lichtkoepel van gekleurd glas-in-lood.

Winkelwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning uit 1910 in de provincie Groningen met Art Nouveau elementen