Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515433
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82759/165
Kadastrale aanduiding
Wildervank A 2675
Postkade 1, 9648 JR te Wildervank

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS van het dwarshuistype gebouwd in 1912 in opdracht van E. Detmers door architect J. Siccama en Zn. uit Wildervank in een Eclectische stijl. De lokaal bekende architect Siccama heeft voor de Tweede Wereldoorlog met name in Wildervank veel panden in diverse bouwstijlen ontworpen. In 1914 werd aan dit woonhuis aan de achterzijde een serre aangebouwd. Momenteel is het pand in gebruik als praktijk voor fysiotherapie waardoor het interieur aan de rechterzijde enigszins is gewijzigd. In de loop der tijd zijn op zowel het oostelijk als zuidelijk dakvlak nieuwe dakkapellen geplaatst.

Het woonhuis is gelegen op de hoek van de Postkade en de C.W. Lubbersstraat aan het Oosterdiep en vormt een fraai ensemble met de eveneens beschermde buurpanden (Postkade 2 en Nijverheidskade 91), beide ontworpen door J. Siccama. Het pand wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1912 stammend ijzeren HEK, dat is opgebouwd uit een laag gemetseld muurtje waarop ronde gietijzeren kolommen bekroond met een eikel waartussen een ijzeren hekwerk; aan de C.W. Lubbersstraat een beweegbaar deel.

Omschrijving

Het één verdieping hoge, geheel onderkelderde symmetrische WOONHUIS, van het dwarshuistype, op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend trasraam van donker gesinterde baksteen afgezet met hardsteen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak waarop zwart geglazuurde Lucas IJsbrand pannen; vier gemetselde nokschoorstenen; overkragende houten goot op houten klossen; zandstenen gevelbanden; fries van gekleurd metselmozaïek; niet-originele dakkapel op het dakvlak aan de oost- en zuidzijde. De gevels worden geleed door hoekpilasters met een natuurstenen Ionisch kapiteel, H-vensters onder een gemetselde korfboog met zandstenen sluit- en aanzetstenen en boogtrommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek en tweedelige keldervensters onder een hardstenen latei.

De entree in portiek bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (westzijde) dat is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt beëindigd met een zandstenen tuitstuk; zandstenen vlechtwerk. De entree bestaat uit een gelakte houten paneeldeur, waarin een kijkgat met smeedijzeren paneel, met zij- en getoogd driedelig bovenlicht; zes treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een ijzeren hekwerk. Het portiek bestaat uit een hardstenen segmentboogvormig gewelf, gedragen door zandstenen consoles die rusten op zandstenen zuilen met een hardstenen basis. Boven het portiek een balkon met gemetselde borstwering waarop een smeedijzeren balustrade en waarachter een samengesteld tweedelig H-venster onder strek met zandstenen sluit- en aanzetstenen. Aan weerszijden van het risaliet twee H-vensters.

In de noordgevel vier H-vensters waaronder vier tweedelige keldervensters.

De achteringang bevindt zich in het middenrisaliet van de achtergevel (oostzijde) dat is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt beëindigd met een schilddak bekroond met een zinken piron. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren met ijzeren panelen en tweedelig bovenlicht waarvoor een vijf treden hoge gietijzeren stoep; aan de linkerzijde een ijzeren leuning; onder de trap een tweedelig keldervenster. Links van de entree een klein staand venster onder strek, boven de entree twee kleine samengestelde tweedelige H-vensters onder een strek met zandstenen sluit- en aanzetstenen. Aan de linkerzijde van het risaliet een samengesteld tweedelig H-venster waaronder een tweedelig keldervenster. Aan de rechterzijde van het risaliet een rechthoekige houten serre uit 1914 onder plat dak op een gemetseld trasraam. De serre wordt geleed door H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; aan de voorzijde centraal een schuifraam.

In de zuidgevel een samengesteld driedelig H-venster, twee tweedelige keldervensters en een gemetselde koekkoek (deels nieuw metselwerk) waarin een houten kelderdeur met roedenverdeling onder een hardstenen latei waarvoor een zeven treden tellende gemetselde stoep.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: al het onderstaande houtwerk van Amerikaans grenen, de houten paneeldeuren met omlijsting, de plafonds met geometrische patronen, in de hal de houten tochtdeuren met boven- en zijlichten, de hoge houten paneellambrizering en de houten trap, tussen voor- en achterkamer de houten schuifdeuren waarin geslepen glas met aan weerszijden houten kasten, in de achterkamer de marmeren schouw waarboven een houten schacht rusten op pilasters, in de serre het beschoten plafond met kraalprofiel, in de keuken de houten schouw en doorgeefluik.

Waardering

Woonhuis met hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis van het dwarshuistype uit 1912 in de provincie Groningen in Eclectische stijl

- vanwege de traditionele vormgeving en Eclectische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de buurpanden ontworpen door dezelfde architect

- als traditioneel voorbeeld van het oeuvre van architect J. Siccama

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact
verbouwing
1914
1914
exact
aanbouw serre

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Siccama, J. ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Detmers, E. ; Groningen II
opdrachtgever