Veendam I 2332
Bocht Oosterdiep 20, 9641 JK te Veendam

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwd SCHUURTJE, volgens een gevelsteen gebouwd in 1880 door opdrachtgevers met de initialen H.J.H. en A.B. Het pand is een moderne variant van een voor de Veenkoloniën zo typerende kapiteinswoning met een sprong in de voorgevel. Opvallend aan het pand, dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl, is de ingezwenkte topgevel. In de loop der tijd hebben aan de woning enkele wijzigingen plaatsgevonden, waaronder wijziging van het interieur. Het uiterlijk als geheel is echter nauwelijks aangetast.

Het woonhuis is kenmerkend gelegen aan het deel van het Oosterdiep, dat als beschermd gezicht is voorgedragen.

Omschrijving

WOONHUIS opgetrokken in een rode baksteen met alleen aan de voorzijde een gepleisterd trasraam. Het wolfdak, gedekt met een zwarte platte Friese pan, heeft aan de voorzijde een kroonlijst. De voorgevel (noordwest) heeft een verspringing en een ingezwenkte topgevel. In de voorgevel vier H-vensters, vier tweeruits zaadvensters en een vernieuwde deur met bovenlicht, alle met getoogde strek; een gemetselde stoep met naar binnen gebogen hoek, met bordes van gele decoratieve tegels. Bij de deur twee bakstenen met ingekraste initialen en bouwjaar: "18 H.J.H." en "A.B. 80". In de zuidwestgevel twee (vernieuwde) zesruitsvensters. In de noordoostgevel een H-venster en een zesruitsvenster, beide met getoogde strek, en een (later naar links verplaatst) tweeruits keldervenster met diefijzers. De achtergevel (zuidoost) is later geverfd en heeft een zesruits venster en twee tweeruits zaadvensters, alle met getoogde strek; openslaande deuren (niet origineel) en een (vernieuwde) deur in de topgevel.

Aan de achtergevel aan aangebouwd SCHUURTJE, opgetrokken in een rode, later geverfde baksteen onder een zadeldak met strakke windveren, gedekt met een grijze muldenpan. In de zuidwestgevel een (vernieuwde) deur met tweeruits bovenlicht, een tweeruits venster met rollaag, een venster met diefijzers; in de topgevel (zuidoost) een getoogd ijzeren vierruitsvenster. Aan het schuurtje een later aangebouwde berging die buiten de bescherming valt.

Het INTERIEUR is gewijzigd en valt derhalve buiten de bescherming.

Woonhuis met aangebouwd schuurtje van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kapiteinswoning uit 1880

- vanwege de opvallende, ingezwenkte topgevel

- vanwege het sobere, doch verzorgde materiaalgebruik

- vanwege de typologische zeldzaamheid

- vanwege de kenmerkende ligging aan het deel van het Oosterdiep, dat als beschermd gezicht is voorgedragen

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis aangebouwd schuurtje