Bij De Wier 7, 9056 PM te Koarnjum

Inleiding

Een HEK in Neo-classicistische trant vormt de toegang tot het kerkhof omgeven met een dichte windsingel. De kerk is, volgens de gedenksteen aan de westzijde, in 1873 gebouwd. Het hekwerk zal omstreeks dezelfde tijd zijn opgericht.

Omschrijving

Het hekwerk bestaat uit twee gietijzeren hekstijlen met aan de buitenzijde voluutachtige, smeedijzeren vaste zijstukken en aan de binnenzijde smeedijzeren draaibare hekken. Het smeedwerk is met sierlijke krullen uitgevoerd. Op de gecanneleerde gietijzeren hekstijlen staat een gietijzeren vaas in de vorm van een klassieke krater met een gietijzeren agave.

Waardering

Het ijzeren toegangshek tot de begraafplaats uit omstreeks 1873 is van algemene cultuurhistorische waarde:

- als essentieel onderdeel van het complex,

- als exemplarisch voorbeeld van Neo-classicistische uitvoering van hekwerken,