Bij De Wier 7, 9056 PM te Koarnjum

Inleiding

Aan het oostelijke kerkpad, buiten het kerkhof, staat een eenvoudig BAARHUISJE. Wegens de traditionele baksteenarchitectuur is het baarhuisje moeilijk te dateren. Op grond van kadastraal kaartmateriaal en archiefonderzoek kan alleen worden vastgesteld dat het tussen 1875 en 1925 moet zijn gebouwd.

Omschrijving

Het kleine baarhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine bakstenen met gesneden voegwerk en op een gepleisterde plint. Het gebouwtje heeft een flauw hellend zadeldak, belegd met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. Aan de westzijde zijn twee ventilatie-openingen met schoepenrooster. Aan de zuidzijde, in de korte gevel, een getoogde dubbele deur onder een streklaag met imitatie sluit- en aanzetstenen in gele bakstenen.

Het baarhuisje nabij het kerkhof is van algemene cultuurhistorische waarde:

- als essentieel en functioneel onderdeel van het kerkcomplex,

- wegens de eenvoudige, architectonische gaafheid,

- wegens de structurele en visuele gaafheid in relatie tot het kerkgebouw.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Hervormde begraafplaats