Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515451
Complexnummer
515450 - Herinckhave
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82805/55
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Tubbergen G 3478
Herinckhaveweg 8, 7666 LK te Fleringen
Herinckhaveweg 6, 7666 LK te Fleringen

Omschrijving

Omschrijving

HOOFDGEBOUW, Huis Herinckhave, gebouw opgetrokken uit rode baksteen, op L-vormige plattegrond met een voorhuis van twee bouwlagen onder schilddak met hoekschoorstenen en een achterhuis van een bouwlaag onder schilddak. In 1743 gebouwd als een huis van vijf traveeën breed op een hoge kelderverdieping met een evenwijdig aan het voorhuis gelegen achterhuis; beide bouwlichamen onder een schilddak. Het op een rechthoekige plattegrond opgetrokken voorhuis werd in het eerste kwart van de 19de eeuw met een verdieping verhoogd. Van die tijd dateert de voorgevel met achtruitsvensters op de begane grond en zesruitsvensters met afgeronde bovenhoeken op de verdieping, zandstenen kozijnen. Voordeur met zandstenen omlijsting (XVIII) en snijraam, zandstenen trap van acht treden. Geprofileerde kroonlijst. Zijgevels met acht- en zesruitsvenster. Het achterste deel, verbrand in 1959, is kleiner weer opgebouwd onder een nu haaks op het voorhuis staand schilddak met gesmoorde pannen. Inwendig o.m. een schouw met halfronde zandstenen pilasters met Ionisch kapiteel en dito consoles, XVII en een smeedijzeren heugel (ketelhaak) met jaartal 1732.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Herinckhave), behorend tot de historische buitenplaats Herinckhave is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de (bouw)geschiedenis

- vanwege de beeldbepalende waarde

- vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515450. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1730
1730
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing