Tubbergen G 2197
Herinckhaveweg 2, 7666 LK te Fleringen
Herinckhaveweg 4, 7666 LK te Fleringen

Omschrijving

Rechter BOUWHUIS. Twee symmetrisch aan weerszijden van het voorplein ten opzichte van elkaar gesitueerde bouwhuizen op rechthoekig langgerekte grondslag van één bouwlaag onder schilddak (rode pannen). De in rode baksteen opgetrokken bouwhuizen zijn gelijktijdig tot stand gekomen en dateren uit de bouwtijd van het hoofdhuis. In de gevels rondbogige meerruitsvensters in ijzer. In het rechter bouwhuis bevinden zich een boerenbedrijf en woningen. De gracht is hier vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog veranderd. Op de Topografische kaarten van vóór deze tijd staat de gracht nog aangegeven.

Waardering

Rechter BOUWHUIS van de historische buitenplaats Herinckhave is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- als goed en gaaf bewaard gebleven 18de-eeuws voorbeeld van twee bouwhuizen van een voormalige Twentse havezate, die onderdeel uitmaken van een formele aanleg van omgrachte huisplaats met bouwhuizen,

- vanwege de ensemble waarden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis Watermolen