515463 - Waterzuiveringscomplex
Varsseveld F 3946
Vlakkeeweg 2, 7051 GH te Varsseveld

Hoofd- c.q. pompgebouw van een voormalige waterzuiveringsinstallatie uit 1939.

Omschrijving

Het in Vlaams verband gemetselde pand is opgetrokken op samengestelde plattegrond en telt één bouwlaag onder een plat dak. Het pand bestaat uit een rechthoek met aan de voor- en de rechter zijde een lagere uitbouw. Het gebouw is ten dele onderkelderd. Tenzij anders vermeld zijn de vensters uitgevoerd in staal. Bij de rechthoek loopt de daklijst niet door tot op de hoeken, hier is het metselwerk hoger opgetrokken en steekt boven het dak uit.

De VOORGEVEL van de uitbouw aan de voorzijde heeft een venster, dat omloopt over de zijgevels. Het venster is in de voorgevel nu 3-ruits (was 6-ruits) en in de zijgevel 2-ruits (was 4-ruits). De voorgevel van de rechter uitbouw heeft drie 4-ruits vensters.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links drie 6-ruits vensters, rechts een rond 4-ruits venster.

De ACHTERGEVEL heeft in de uitbouw twee stalen deuren, de rechter met zijlicht. Rechts heeft de gevel een gewijzigde deur.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de hoofdbouw een stalen rondboogdeur, in de uitbouw twee 4-ruits vensters.

Het INTERIEUR is deels uitgevoerd in schoon metselwerk, deels voorzien van een lambrizering van crèmekleurige tegels met een zwarte band. De vloer is belegd met grijze tegels met een zwarte band. In de hoge kelder staat nog een restant van de pompen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel gebouw in de stijl van het Nieuwe Bouwen, gebouwd midden in een bij uitstek agrarisch buitengebied. Het gebouw is een goed voorbeeld van een functionele en/of typologische ontwikkeling.

- Het object heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de waterzuiveringsinstallatie.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling, namelijk die van waterzuivering in het algemeen en van de gemeente in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Functionalisme