Voorbroek 1, 7061 GC te Terborg

Inleiding

Vrijstaande VILLA met bijbehorende GARAGE gelegen in een tuin met enkele bomen van ruim een eeuw oud, aan de westzijde van de Voorbroek, even buiten de bebouwde kom van Terborg. Het pand is in 1928 gebouwd naar ontwerp van de Terborgse architect R.W.J. van Wezel in een stijl beïnvloed door de Amsterdamse School. Opdrachtgever was H.A.Z. van Ditzhuyzen.

Omschrijving

Het in Vlaams verband gemetselde, bakstenen gebouw is opgetrokken op samengestelde plattegrond en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt samengesteld dak met gebogen dakvlakken. De hoofdopzet van het gebouw bestaat uit een vierkant met twee haaks op elkaar staande vleugels met lagere nokhoogte. Aan de zijde van de voorgevel is de entree ondergebracht in een aparte uitbouw.

De VOORGEVEL heeft ongeveer in het midden een uitbouw over twee bouwlagen met daarin op de begane grond in het midden een portiek met houten deur met laddervenster. Links en rechts daarvan bevindt zich een 4-ruits liggend venster. Boven de deur bevat de gevel een hoog gedeeld venster met 2-ruits onder- en bovenramen bezet met glas-in-lood, dat het trappenhuis aanlicht. De gevel heeft links van de uitbouw een 6-ruits venster met luik en rechts van de uitbouw een 2-ruits venster en een drielicht met twee draairamen, waarvan één 2-ruits, en daartussen een breed enkelruits venster. Het dakvlak heeft hier een dakkapel met vierlicht met 2-ruits ramen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond een enkelruits venster, waarvan de luiken (tijdelijk) zijn verwijderd. De verdieping is uitgevoerd in potdekselwerk, dat rust op houten consoles. De gevel bevat hier een licht uitkragend vierlicht met 6-ruits draairamen. De linker zijgevel van de achtervleugel heeft een venster met luik.

De ACHTERGEVEL heeft op de begane grond een enkelruits venster, waarvan de luiken (tijdelijk) zijn verwijderd. De verdieping is uitgevoerd in potdekselwerk, dat rust op houten consoles. De gevel bevat hier een licht uitkragend vierlicht met 6-ruits draairamen. De achtergevel van de linker vleugel heeft een venster met luik.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat rechts een gewijzigd venster. Links heeft de gevel op de begane grond een deur met rechts daarvan een gedeeld venster met 8-ruits ramen en luiken. In het midden bevat de gevel een venster dat de kelder(trap) aanlicht. Het dakvlak heeft een dakkapel met vierlicht met 6-ruits vensters. Vlak onder de nok bevindt zich een dakkapel met half radvenster.

In de hoek tussen de twee vleugels bevindt zich een driezijdige uitbouw met op de begane grond één groot kozijn met in het voorvlak stolpdeuren en in de twee zijvlakken twee 12-ruits ramen. Het dakvlak bevat een driezijdige dakkapel met in het voorvlak drie en in het zijvlak twee 6-ruits ramen. Vlak onder de nok bevindt zich een dakkapel met half radvenster.

Het INTERIEUR is wat betreft indeling vrijwel volledig intact. De vertrekken zijn gegroepeerd rondom een twee bouwlagen hoge traphal, die centraal is gelegen in het hoge middendeel van het huis. De vensters, deuren en stookplaatsen hebben een geprofileerde omlijsting. Het midden van het huis wordt ingenomen door een ruim trappenhuis met trap met houten balustrade. Een deel van de plafonds bestaat uit moer- en kinderbinten, een ander deel uit gestucte plafonds met licht verhoogde middenvelden. De begane grond heeft nog oorspronkelijk parket.

Rechts van het huis bevindt zich de garage, die aan het huis is gekoppeld via een oorspronkelijke tuinmuur met daarin een rondboogdeur. De garage heeft een vierkante plattegrond onder een met riet gedekt tentdak met gebogen dakvlakken. De voorgevel heeft in het midden een stolpdeur met 2-ruits glaspanelen. De linker zijgevel heeft rechts een deur en links een gedeeld venster met twee 2-ruits ramen. De achtergevel bevat links een deur met rechts een zijlicht met drie 2-ruits ramen.

In de tuin staan enige bomen die dateren van ruim voor de bouwtijd.

Waardering

Vrijstaande VILLA met bijbehorende GARAGE uit 1928 gebouwd naar ontwerp van de Terborgse architect R.W.J. van Wezel in een stijl beïnvloed door de Amsterdamse School.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een villa met invloeden van de Amsterdamse School. Karakteristiek zijn onder meer de plattegrondvorm, de hoofdvorm met gebogen dakvlakken en de beschoten topgevels met uitgekraagde vensters.

- Van stedebouwkundige waarde door de vrije situering aan de Voorbroek, waar het pand een beeldbepalende rol speelt.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)

Wezel, R.W.J. van ; Gelderland