515476 - Cafe Welgelegen
Tienhoven A 580
Lekdijk 75, 4235 VN te Tienhoven aan de Lek

Inleiding

Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig VEERHUIS(1) behorend bij het complex veerhuis met schuur. Het veerhuis functioneert tegenwoordig als café met woning onder de naam 'Café Welgelegen'. Het veerhuis is volgens een datumsteen gebouwd in 1875 en wordt gekenmerkt door een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl. Naast het voormalige veerhuis staat de schuur, die waarschijnlijk ook uit 1875 dateert en in een vergelijkbare stijl is opgetrokken. Het Tienhovenscheveer, dat direct achter het veerhuis de veerdienst tussen Tienhoven en Jaarsveld (prov. Utrecht) verzorgde, is in het begin van de jaren dertig uit de vaart genomen.

Omschrijving

Iets onder straatniveau staande, vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen met gepleisterde plint opgetrokken pand, onder een met Hollandse pannen gedekt wolfdak. De kopgevels zijn ingezwenkte lijstgevels of afgeknotte klokgevels met een houten profiellijst en licht uitgemetselde deklijsten. De gevelopeningen zijn rechtgesloten en staan onder strekken. De gevels zijn voorzien van decoratieve schotelankers van gietijzer.

De zuidelijke, aan de weg staande langsgevel is symmetrisch met in het midden een entreepartij, die is samengesteld uit twee, onder bovenlichten en latei met profiellijst staande deuren. De twee vensters aan weerszijden bevatten zesruits schuiframen. De gevel wordt beëindigd door een houten lijst en een op klossen rustende dakgoot. Uit het dakschild hierboven steekt een houten dakkapel met vleugelstukken, zinken wangen, schuifraam en plat dak met profiellijst. De oostelijke kopgevel heeft in het midden op de begane grond een onder bovenlicht staande deur. Rechts van de deur staan twee zesruits vensters als die in de voorgevel. Geheel rechts hangt nog een kastje, waarin het tarievenbord met de overzettarieven uit 1929. De gevelpartij links van de deur bevat een driezijdige, onder plat dak met profiellijst staande erker met schuine zijden, een om beide hoeken lopende vensterpartij en een hardstenen stichtingssteen met de vermelding 'DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR K. HEIJBOER 19 MEI 1875'. De drie zesruits verdiepingsvensters zijn vergelijkbaar met die op de begane grond en zijn gelijkmatig over de gevel verdeeld. De twee linker vensters in de op de Lek georiënteerde langsgevel zijn als die in de voorgevel en de kopgevel. Tegen het rechter deel van deze gevel staat voor de deur een klein toegevoegd portaal, met rechts ervan een dichtgemetseld venster. Het venster links van de deur is nog wel aanwezig, evenals twee hoog in de gevel geplaatste, liggende vensters er rechts van. Uit het dakschild hierboven steekt een opgemetselde schoorsteen en een dakkapel als die boven de voorgevel. Tegen de westelijke kopgevel staat een uit de bouwtijd daterend opgemetseld ingangsportaal met plat dak voor de woning. Het zesruits venster hier rechts van is vergelijkbaar met die in de voorgevel en de andere gevels. Het venster dat zich links van het portaal bevond is grotendeels dichtgemetseld en bevat nu een klein liggend venster. De drie vensters van de zolderverdieping zijn gelijkmatig over de gevel verdeeld en zijn eveneens vergelijkbaar met die in de overige gevels. Vóór de gevel staan twee leilinden. Het pand is aan deze zijde met een schuur verbonden door middel van een klein tussenlid met lessenaardak.

Het inwendige - met een woning en een café - bevat geen bijzondere onderdelen en is derhalve voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Waardering

Het voormalige veerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de situationele waarde.

- Het voormalige veerhuis is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke functie die het had bij het inmiddels verdwenen pontveer.

- Het voormalige veerhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke negentiende eeuwse vormgeving.

- Het voormalige veerhuis heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de dijk, vanwege de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie met de nabijgelegen kerk en vanwege de samenhang met de bijbehorende schuur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Veerhuis