Tienhoven A 725
Tienhoven A 726
Tienhoven A 844
Tienhoven A 845
Hogewaard 2, 4235 VS te Tienhoven aan de Lek
Hogewaard 4, 4235 VS te Tienhoven aan de Lek

Inleiding

Monumentale BOERDERIJ(1) voor veeteelt van het hallehuistype met langsdeel. Deel uitmakend van een boerderijcomplex Het woonhuisgedeelte heeft volgens de gevelsteen het bouwjaar 1843 en is gebouwd in opdracht van de familie Kleyn. Het bedrijfsgedeelte is blijkens een andere datumsteen in opdracht van de familie Spek vervangen door het huidige in 1909. De aanbouw links van het woonhuis alsmede de serre zijn waarschijnlijk eveneens vroeg-twintigste eeuwse toevoegingen. De bouwstijl van de boerderij, alsmede die van de overige opstallen kan worden omschreven als Traditioneel-Ambachtelijk.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen met een gepleisterde plint opgetrokkenboerderij, onder zadeldak met een met riet gedekt woongedeelte en een met bouletpannen gedekt bedrijfsgedeelte. Staafankers aan de gevels van woon- en bedrijfsgedeelte. Het woongedeelte bevat voornamelijk rechtgesloten gevelopeningen onder strekken. De op de straat gerichte voorgevel is symmetrisch en voorzien van vlechtingen, een tuit, staafankers, in het midden een boven een stoepje en onder een tweeruits bovenlicht staande paneeldeur met gietijzeren raamrooster en aan weerszijden twee, met luiken behangen vensters met schuiframen. De rechter vensters zijn van de opkamer. Op de zolderverdieping twee vensters met vierruits schuiframen en in de top een halfrond venster met ijzeren raam. Rechter zijgevel met in de plint een datumsteen met 'Z.H. de Kleyn 17-3 1843', drie eveneens in de plint geplaatste keldervensters onder strek, vijf met luiken behangen vensters als die in de voorgevel en een deur onder bovenlicht met gietijzeren levensboom. Rechts hiervan een datumsteen met 'G.H. Spek 21 mei 1909' en nog twee vensters als de vorige, waarboven een getoogd zolderluik. Een opgelicht deel van de rieten kap bevat een dakkapel met een deels in de gevel staand venster. Boven de hoek van zij- en voorgevel staat een opgemetselde schoorsteen. Het nog zichtbare deel van de achtergevel van het woongedeelte is voorzien van vlechtingen en staafankers. De dakgoten rusten op bewerkte klampen.

Stalgedeelte met acht getoogde vensters met gietijzeren ramen en een getoogde deur. Op hooizolderniveau twee grotere luiken en een kleiner luik, alle drie eveneens getoogd. Symmetrisch ingedeelde achtergevel met in het midden de openslaande, onder latei staande opgeklampte deeldeuren, aan weerszijden een halfrond venster met ijzeren raam en tegen beide gevelhoeken een eveneens opgeklampte deur. De rechtgesloten linker deur staat onder een latei, de linker deur is getoogd. Boven de deeldeuren een opgeklampt, getoogd luik en in de geveltop drie halfronde vensters als die naast de deeldeuren. Enigszins verstoorde linker gevel met in de gevelpartij van het stalgedeelte een aantal stalvensters als die in de andere zijgevel en een drietal niet oorspronkelijke gevelopeningen voor een directe verbinding tussen de driebeukige, oude stal met voerdeel en een dwars hierop staande nieuwe, voor de stalling van vee bestemde schuur, die uitgesloten is van bescherming. Rechts van het nieuwe bedrijfsgedeelte een groot, toegevoegd venster en enkele oorspronkelijke vensters. Zijgevel van het met riet gedekte gedeelte iets terugliggend ten op zichte van het achterliggende, met pannen gedekte gedeelte. Links aan het woongedeelte een waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse aanbouw onder een met pannen gedekt zadeldak met schoorsteen op het linker dakschild, bewerkte windveren en makelaar, alsmede rechtgesloten, met luiken behangen vensters. Aan de achterzijde een uitbouw met afgesnoten hoek onder lessenaardak. Tegen de voorzijde een serre met bakstenen onderbouw met gepleisterde plint, om de hoek lopende vensterpartij met roedenverdeling in de bovenlichten, openslaande tuindeuren en een uitkragend plat dak. De erfscheidingen vóór de boerderij bestaan uit oude ijzeren hekken. In de voortuin staan twee monumentale kastanjebomen. Het inwendige van het woongedeelte is slechts voor een deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Aan de gang die de woning in tweeën deelt staan aan weerszijden paneeldeuren binnen een geprofileerde omlijsting.

De dwars hierop staande gang bevat onder meer een reeks kastdeuren en een kelderdeur. De kamers aan de voorzijde hebben stucplafonds met art nouveau decoraties en profiellijsten. De keuken bevat het oorspronkelijke keukenblok en uit dezelfde bouwtijd daterende balkenplafond en keukenkasten. De zolder is voorzien van boogspanten en een versleepte schoorsteen met veegluik. In de met grijze plavuizen betegelde kelder staan nog de oude pekelbakken.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van één van de vele in Zuid-Holland voorkomende boerderijtypes.

- De boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het complex.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur van de samenstellende onderdelen van het complex.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij